Όπου βρεθούν κι όπου σταθούν - και όχι μόνο για λόγους δουλειάς - οι Έλληνες σερφάρουν με μανία στο Διαδίκτυο. Είναι λες και ο χρόνος παγώνει και τίποτε άλλο δε συμβαίνει, παρά μόνο αυτά που υπάρχουν στις οθόνες του pc, του smartphone, του tablet...

Σε 40% ανήλθε το ποσοστό της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα για το πρώτο εννιάμηνο του 2015. Παρατηρείται, δε, αύξηση 9% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe. Ανεβασμένος είναι και ο αντίστοιχος Eυρωπαϊκός μέσος όρος, ο οποίος ανέρχεται στο 7% από 5% το προηγούμενο διάστημα.

Η ιδιωτικότητα online καταλαμβάνει τη 2η θέση με 25%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 9 μονάδων, γεγονός που δείχνει την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου - και ειδικά των νέων - να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Στην 3η θέση παραμένει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με ποσοστό 16%, σημειώνοντας όμως μείωση σε σχέση με το 19% του προηγούμενου εξαμήνου.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στον Eυρωπαΐκό μέσο όρο ανέρχονται σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 12%) και 15% για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, που δείχνει μια σημαντική μείωση σε σχέση με το 21% του προηγούμενου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μείωση δείχνει ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών έχει έμπρακτα αποτελέσματα, προάγοντας παράλληλα τον διαδικτυακό πολιτισμό και τις ηθικές αξίες, που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας online. Οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις online κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 11% από 9% το β’ μισό του 2014. Αντιθέτως οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι οι περισσότερες αναφορές έγιναν με πιο "παραδοσιακό" τρόπο, αφού ήταν τηλεφωνικές με ποσοστό 77% έναντι 19% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 3% του chat. Επιπλέον το 70% των αναφορών αυτών προέρχεται από τις γυναίκες και το 30% από τους άνδρες, ενώ στα ποσοστά αυτά μόνο ένα 9% είναι ανήλικοι, ένα 15% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 74% είναι γονείς. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες στη διεύθυνση: http://helplines.bik-net.eu

Θεματολογία Aναφορών στις Γραμμές Βοηθείας Insafe

.Υπερβολική χρήση

.Ιδιωτικότητα Online

.Διαδικτυακός εκφοβισμός

.Έρωτας / Σχέσεις / Σεξουαλικότητα (online)

.Ενδεχόμενο επιβλαβές περιεχόμενο

.Ανεπιθύμητη επαφή από αγνώστους

.Διαδικτυακή φήμη

.Τεχνικά θέματα

.Διαδικτυακό έγκλημα

.Grooming

.Παράνομο περιεχόμενο / αναφορά στη Γραμμή Καταγγελιών

.Sexting

.Εμπορικοί κίνδυνοι / απειλές

.Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία)

.Σεξουαλική παρενόχληση

.Ρατσισμός

.Αυτοτραυματισμός

.Αυτοκτονία