Η εικόνα της 8χρονης Chrissy Turner στο κρεβάτι του νοσοκομείου, αγκαλιά με το αγαπημένο της ζωάκι, συγκλονίζει. Πριν από λίγες μέρες διαγνώσθηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού, για την οποία πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να υποβληθεί σε μαστεκτομή.

Η περίπτωση της Chrissy είναι κυριολεκτικά μία στο εκατομμύριο. Στις αρχές Νοεμβρίου το κορίτσι ανακάλυψε ένα ύποπτο εξόγκωμα στον θώρακά της. Το είπε στη μαμά της και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και, αφού υπεβλήθη σε επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, διαγνώστηκε με εκκριτικό (ή νεανικό) πορογενές καρκίνωμα στις 9 του μήνα.

«Ήταν Κυριακή απόγευμα, όταν μου είπε ότι φοβάται γιατί έχει αυτόν τον όγκο εδώ και αρκετές ημέρες. Ήταν ένα αληθινό σοκ για όλους μας, αλλά θα το πολεμήσουμε» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα της μικρής μαχήτριας Anette Turner, μιλώντας στο ABC News.

Ευτυχώς οι γιατροί λένε ότι η περίπτωση του 8χρονου παιδιού θεραπεύεται. Το εκκριτικό καρκίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος όγκος με καλή πρόγνωση. Έχει, όμως, την τάση να εξαπλώνεται και να υποτροπιάζει συχνά, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται επιθετικά ευθύς εξ αρχής. Οι γονείς της μικρής προσπαθούν τώρα να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για τη μαστεκτομή.

«Φοβήθηκα όταν μου είπαν τι είναι αλλά ξέρω ότι θα κάνω την εγχείρηση και θα γίνω καλά» δήλωσε η μικρούλα στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ABC TV.

Είναι η τρίτη φορά που η οικογένεια Turner έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Η μητέρα του κοριτσιού είχε εκδηλώσει καρκίνο του τραχήλου ενώ ο πατέρας της διαγνώσθηκε το 2008 με non Hodging λέμφωμα, το οποίο έχει υποτροπιάσει.

Ο καρκίνος του μαστού σε μικρά παιδιά δεν είναι πρωτάκουστος, αλλά οπωσδήποτε είναι πολύ σπάνιος. Στη Βρετανία καταγράφονται ετησίως λιγότερα από πέντε κρούσματα σε μικρά παιδιά, όταν ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού υπερβαίνει τα 51.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK. Από τα κρούσματα αυτά, εκκριτικά καρκινώματα είναι το 0,15% του συνόλου και καταγράφονται συνήθως σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, εξηγούν οι γιατροί της Chrissy στη «Διεθνή Επιθεώρηση Παιδιατρικής Χειρουργικής» (PSIJ), όπου δημοσίευσαν την περίπτωσή της.

Η νεότερη ασθενής του κόσμου, που είναι γνωστό ότι έπασχε από εκκριτικό καρκίνωμα, είναι ένα τρίχρονο κοριτσάκι από την Κορέα, η περίπτωση του οποίου έγινε γνωστή το 2000.

Μέχρι να κάνει την επέμβαση, που θα εμποδίσει την ασθένεια να υποτροπιάσει, η Chrissy περνά πολύ χρόνο με τη μικρότερη αδελφή της Brianna. Μάλιστα έγραψαν μαζί ένα μήνυμα σε ένα μπαλόνι και το άφησαν να πετάξει. Όπως έγραψαν: "Ναι, είμαι κορίτσι. Και πολεμάω σαν κορίτσι".