Στην Ελλάδα ζουν 6.000 γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), που καθημερινά κουβαλάνε τον δικό τους σταυρό του μαρτυρίου. Το πρόγραμμα SPARC MBC Challenge (Seeding Progress and Resources for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer Challenge), που ξεκίνησε τη φετινή  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, υλοποιείται από την UICC και την Pfizer Inc. και στόχο έχει να υποστηρίξει τις ασθενείς και να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε ακριβές μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες.

Απώτερος στόχος είναι η μείωση του αριθμού των γυναικών που διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Η πρόταση της σύμπραξης των W4O Hellas με το Κ.Ε.Φ.Ι., ήταν μια από τις 20 προτάσεις από 18 χώρες, που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση για την υλοποίησή της. Λεπτομέρειες της πρότασης αυτής παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου με ομιλήτριες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των W4O Hellas και μέλη του Δ.Σ του Κ.Ε.Φ.Ι.

H κα. Αθηνά Χριστοπούλου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Ογκολογική Μονάδα Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ανέφερε ότι: «Η “Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού”  αφορά στη δημιουργία ενός δυναμικού Φόρουμ για τις Γυναίκες με MKM στην Ελλάδα, που θα εμπεριέχει μια “φυσική” δομή με τη μορφή συντονιστικού πυλώνα και ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο για την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την ενίσχυση αυτών των ασθενών».

Η κα. Αμάντα Ψυρρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ, τόνισε ότι: «Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η καταγραφή της ποιότητας ζωής των γυναικών με ΜΚΜ και η χαρτογράφηση της κατάστασης, των προβλημάτων και των ελλείψεων, που οι γυναίκες με ΜΚΜ βιώνουν καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα». 

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου κατήγγειλε ότι η πρόσβαση στα φάρμακα για ασθενείς με οικονομικά προβλήματα είναι πολύ δύσκολη και ενίοτε ανέφικτη: «Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι καρκινοπαθείς έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Όσο είναι μέσα στο νοσοκομείο ναι, έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Μόλις βγουν... άντε να τα βρουν» είπε χαρακτηριστικά

Η πρόταση για την «Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού» από την ομάδα «W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), απέσπασε διεθνές βραβείο από την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας SPARC MBC Challenge.