Ελπίδες ότι στο μέλλον μια νέα μορφή ανοσοθεραπείας θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 - γνωστού και ως "παιδικού" διαβήτη - δίνει η πρώτη κλινική δοκιμή, που χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για να "φρενάρει" τη νόσο. Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να πάρουν κύτταρα από τους ασθενείς, να τα αναγνωρίσουν, να τα απομονώσουν, να τα διαστείλουν και στη συνέχεια να τα εγχύσουν πίσω στους δότες τους. Ουσιαστικά στον κάθε ασθενή εγχύθηκαν 2,6 δισεκατομμύρια κύτταρα, προορισμένα να προστατέψουν τον οργανισμό από την παραγωγή ινσουλίνης. Τα εν λόγω κύτταρα είναι γνωστά ως "tee-regs" (Tregs).

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της California - San Francisco Jeffrey A. Bluestone και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην online έκδοση του περιοδικού "Science Translational Medicine". Η κλινική δοκιμή έγινε σε 4 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 43 ετών και η αρχική της φάση αποσκοπούσε στο να δείξει ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους ασθενείς, πράγμα που, όντως, συνέβη.

"Τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού. Για τον διαβήτη τύπου 1 παραδοσιακά χορηγούμε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, αλλά αυτή η νέα μελέτη πάει ένα βήμα παρακάτω. Τα Tregs μπορούν να "εκπαιδεύσουν" εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα των πασχόντων κι έτσι να αλλάξει τελείως η πορεία της νόσου" δήλωσε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής της μελέτης.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα, αντί να προστατεύει τον οργανισμό, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο στρέφεται εναντίον του και καταστρέφει τα ινσουλινο-παραγωγά βήτα-κύτταρα στο πάγκρεας. Πολλές θεραπείες στοχεύουν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος με φάρμακα. Αυτό, όμως, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον ασθενή, όπως να γίνει πιο ευάλωτος στις διάφορες λοιμώξεις και στον καρκίνο.

Η νέα θεραπεία εισάγει στον οργανισμό ανοσοκύτταρα, που μπορούν να "φρενάρουν" την αυτοκαταστροφική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πάγκρεας, αφήνοντας - κατά τα άλλα - άθικτη την αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.  Όπως έδειξε αυτή η πρώτη κλινική δοκιμή, έως το 25% των χορηγούμενων κυττάρων μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα του ασθενούς ένα έτος μετά την θεραπεία.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση της κλινικής δοκιμής, η οποία θα ελέγξει την θεραπευτική αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Caladrius Pharmaceuticals. Η ίδια ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να δοκιμασθεί και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος, αλλά ακόμη και σε μη αυτοάνοσες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νευρολογικές και η παχυσαρκία, λένε οι ειδικοί.