Εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ζήτησε η διοίκηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σε επιστολή του προς τον οργανισμό, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος ζήτησε την εξόφληση Μαρτίου από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες γιατροί, ιδίως όταν πρόκειται για εργαστηριακούς γιατρούς που επιβαρύνονται και με προμήθειες υλικών (αντιδραστηρίων και λοιπών υλικών), για τις οποίες οι προμηθευτές ζητούν προκαταβολή, στην οποία οι γιατροί δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζητεί, επίσης, να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία στον προϋπολογισμό τους, δεδομένου ότι οι δυνατότητες λειτουργίας τους, αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ιδιωτικές δομές, οι οποίες παρέχουν περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, τα 24 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν εξασφαλιστεί από τον ΕΟΠΥΥ για το 2014, δεν έχουν προστεθεί στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου ανάλογα να υπολογιστεί το ατομικό πλαφόν, ανά πάροχο Υγείας, με κίνδυνο πρόσθετων επιβαρύνσεων με 
clawback και rebate.