Μαλλιά - κουβάρια έγιναν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Αιτία ήταν η καινούρια απόφαση για τα rebate, που προβλέπει επιστροφή μέχρι και του 50% του τζίρου των διαγνωστικών κέντρων για εξετάσεις, τινάζοντας  "στον αέρα" και την ιδιωτική πρωτοβάθμια περίθαλψη, εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων ζητούν με απανωτές προσπάθειές τους από τις εκλογές και μετά, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όμως το αίτημά τους μένει αναπάντητο και οι ίδιοι τελούν σε αναμονή για γίνουν δεκτοί από τον αναπληρωτή υπουργό. 

Πλην όμως, ο τελευταίος δεν φέρεται διατεθειμένος να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του κλάδου. Και μάλιστα, όχι μόνο αποφεύγει να ορίσει συνάντηση, αλλά φέρεται να δηλώνει την άρνησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι είναι "υπουργός Δημόσιας Υγείας".

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Με συγχαρητήρια επιστολή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων ζήτησε τον Οκτώβριο συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, σημειώνοντας ότι επειδή "ο χρόνος κυλάει γρήγορα, οι εκκρεμότητες είναι πολλές και ο κίνδυνος να ζημιωθούμε όλοι ανεπανόρθωτα, κυρίως όμως οι πολίτες, είναι αρκετά σοβαρός", με στόχο "να δρομολογήσουμε τις λύσεις εκείνες οι οποίες θα ωφελήσουν όλους, τους πολίτες της χώρας, τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και κατά συνέπεια το Υπουργείο Υγείας που είναι η εποπτεύουσα αρχή, ενώ θα προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις που θα πλήξουν όλους μας".

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

Και ακολούθησαν σειρά τηλεφωνικών προσπαθειών μέχρι να επικοινωνήσουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ με τον διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή που αρνήθηκε για τελειωτική φορά τη συνάντηση...

Εκεί άρχισαν οι φωνές και οι αντιδράσεις από την πλευρά των διαγνωστικών, καθώς ο πρόεδρος το Συνδέσμου τόνιζε πως αρμοδιότητά του από τον Πρωθυπουργό, είναι οι ιδιώτες πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ και πως ο αναπληρωτής υπουργός "μειώνει τον εαυτό του με αυτή τη συμπεριφορά"...

Τώρα με την άρνηση αυτή, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών μελετούν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κλάδου, γιατί πολλά μικρά εργαστήρια και κέντρα από τις καθυστερήσεις πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τα ποσοστά rebate και clawback αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, με αποτέλεσμα τις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.