Το AIDS αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων στην Αφρική και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Στην πληθυσμιακή ομάδα φορέων του HIV, οι έφηβοι είναι η μόνη ομάδα για την οποία τα ποσοστά θνησιμότητας δεν μειώνονται. 
Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά, πλήττονται ως επί το πλείστον τα κορίτσια, αντιπροσωπεύοντας τις 7 στις 10 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 15-19 ετών. Ωστόσο, μεταξύ των εφήβων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στην περιοχή, μόλις 1 στους 10 κάνει τεστ για τον ιό HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Ενημέρωσης για τα Παιδιά, του Εφήβους και AIDS, της UNICEF, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των δύο μηνών ελέγχονται για τον ιό HIV. Μόνο το 1 στα 3 από τα 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών, που ζουν με τον ιό HIV, είναι σε θεραπεία. Τα νέα δεδομένα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι έφηβοιπου πεθαίνουν από ασθένειες, που σχετίζονται με το AIDS, μολύνθηκαν από τον ιό HIV όταν ήταν βρέφη, 10 - 15 χρόνια πριν, όταν λιγότερες έγκυοι και μητέρες, που ζούσαν με τον ιό HIV, λάμβαναν αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί. Τα παιδιά αυτά έχουν επιζήσει μέχρι τα εφηβικά τους χρόνια, μερικές φορές χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV.
Ωστόσο από το 2000 σχεδόν 1,3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις έχουν αποφευχθεί, κυρίως χάρη στις προόδους στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Μέχρι το 2014, 3 στις 5 εγκύους, που ζουν με τον ιό HIV, έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα παιδιά τους. Αυτό μεταφράζεται σε 60% μείωση των θανάτων, που σχετίζονται με το AIDS μεταξύ των παιδιών κάτω των 4 ετών, από το 2000. Αυτές οι προσπάθειες για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, θα βοηθήσουν να αλλάξει η πορεία της επιδημίας για την επόμενη γενιά των εφήβων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί του παρόντος μεταξύ των εφήβων (15-19 ετών):

Εικοσιέξι μολύνσεις συμβαίνουν κάθε ώρα, και περίπου οι μισοί φορείς του HIV είναι σε μόλις έξι χώρες: τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ινδία, τη Μοζαμβίκη και την Τανζανία.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι άνθρωποι, που είναι φορείς του ιού HIV, να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη», σημειώνει ο Γκρεγκ Μακ Κλουρ, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων της UNICEF κατά του HIV / AIDS, στo Φόρουμ Κριτικής Σκέψης στο Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα. 
«Ταυτόχρονα, εκείνοι που δεν είναι φορείς του HIV, πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση και στα μέσα που θα τους βοηθήσουν, ώστε να παραμείνουν έτσι. Οι πρόοδοι που έχουμε κάνει για την πρόληψη της μετάδοσης από μητέρα στο παιδί είναι αξιέπαινοι και πρέπει να εορτάζονται. Όμως απαιτούνται άμεσες επενδύσεις, ώστε να φθάσει η σωτήρια θεραπεία στα παιδιά και τους εφήβους που έχουν μολυνθεί» καταλήγει ο αξιωματούχος της UNICEF. 

Ρεκόρ μολύνσεων από τον ιό HIV το 2014 στην Ευρώπη

Παράλληλα ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με τις λοιμώξεις HIV στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) και ο ΠΟΥ κατέγραψαν 142.000 νέες διαγνώσεις το 2014, αριθμός που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί από την εμφάνιση της ασθένειας στην ήπειρο το 1980. 
Μόνο στη Ρωσία καταγράφηκε το 60% των διαγνώσεων. Αντίθετα στις 28 χώρες της ΕΕ και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία καταγράφηκε το 21% των μολύνσεων, ενώ ο αριθμός τους εμφανίζει τάσεις μείωσης στη δυτική Ευρώπη. 
Εξάλλου το 31% των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον ιό HIV έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα από αυτή που διαγνώστηκε. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Ισλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ιρλανδία).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι φορείς του ιού μειώθηκε κατά 41% τα τελευταία δέκα χρόνια. «Όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα κοινωνικού αποκλεισμού στις χώρες υποδοχής τους, γίνονται πιο επιρρεπείς στο να μολυνθούν από τον ιό HIV και αυτό ενδέχεται να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές» εξήγησε η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Ζουζάνα Γιάκαμπ. «Εμείς στον ΠΟΥ ζητάμε από όλες τις χώρες στην Ευρώπη να προσφέρουν υπηρεσίες ελέγχου, πρόληψης και θεραπείας του ιού HIV σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατευθεί ο πληθυσμός», τόνισε.