Γίγαντας με πήλινα πόδια αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ, και παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, η επιβίωση του καθίσταται δυσχερής, επισημαίνει ο πρόεδρος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών (ΠΟΣΚΕ) Φώτης Πατσουράκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση του από το κράτος θα έπρεπε να είναι πάνω από το 1% του ΑΕΠ, όμως ορίστηκε στο 0,6% και για το 2015 είναι στα 46 εκ. ευρώ το μήνα δηλαδή 0,3% του ΑΕΠ, και για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες προς τους παρόχους Υγείας χρειάζεται άμεσα 200 εκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πρώτο πεντάμηνο δεν έχουν δοθεί 40.000.000 και φυσικά η δόση του τρέχοντος μηνός που σημαίνει ότι δεν έχει πάρει 86.000.000, από τα δε ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν δοθεί από την αρχή του έτους 700.000.000, λεφτά που μάλλον δόθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία για να καλύψουν άλλες ανάγκες ενώ έπρεπε να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία των τελευταίων ημερών όπου κανείς δεν πληρώνει τίποτα και φυσικά οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) δεν καταβάλουν την εισφορά των ασφαλισμένων τους στον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν εισπράττουν, καθίσταται πασιφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι στα όρια του κραχ. Αν σύντομα δεν γίνει κάτι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έστω και με καθυστέρηση όπως έτσι και αλλιώς γινότανε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Πατσουράκος υπενθυμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% επισκέψεων και πράξεων από το 1/1/2012 έως και σήμερα, έχει μετατρέψει σε clawback 4 μήνες το 2013 και 5 μήνες από το 2014. Και αυτό την ώρα που παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011 και πριν, αλλά και του 2012 των ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012.

Οι Ιατροί, τα Εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία έχουν πληρωθεί το 2015 μόλις 3 φορές με προκαταβολή 90% για δαπάνες του Οκτωβρίου του 2014, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015. Και καθώς δεν προβλέπεται πληρωμή άμεσα, αυτό σημαίνει πλήρη κατάρρευση των Ιδιωτικών Εργαστηρίων και Πολυιατρείων. Οι γιατροί αναρωτιούνται ποια είναι η σχέση τους με τον ΕΟΠΥΥ, αφού εξυπηρετούν όλους τους ασφαλισμένους, πληρώνονται όποτε μπορεί ο ΕΟΠΥΥ αφού εφαρμοστεί το clawback και rebate που μειώνει τις αμοιβές 20ετίας, κατά 50%.

Ο κ. Πατσουράκος σημείωσε ότι τώρα είναι η πιο επίκαιρη στιγμή για συλλογικές συμβάσεις μέσω των Ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ για ενιαία αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν.