Ο  κ. Ευάγγελος Γραγουδάς θεωρείται ένας από τους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους σε όλο τον κόσμο και το Πανεπιστήμιο του Harvard τον έχει τιμήσει, ιδρύοντας έδρα που φέρει το όνομά του. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος της Α' και Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, όπως και ο κ. Λεωνίδας Ζωγράφος, που διαπρέπει στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Και οι δύο αναγορεύθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και σήμερα μιλάνε σε ημερίδα με θέμα "Ενδοϋαλοειδικές Φαρμακευτικές Θεραπείες".

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ματιού, αλλά ουδεμία σχέση έχει με το ευρύτερα γνωστό δερματικό μελάνωμα. Ο κ. Γραγουδάς είναι εκείνος που πρώτος, το 1975 ακόμη, ξεκίνησε τη μέθοδο ακτινοβολίας με δέσμες πρωτονίων και, πλέον, έχει εφαρμόσει τη θεραπεία σε περισσότερες από 4000 ασθενείς. Η θεραπεία διαρκεί μόνο δύο λεπτά και πρέπει να την κάνει ο ασθενείς πέντε φορές. Μετά μένει υπό παρακολούθηση.

"Είναι η πιο επιτυχής ακτινοβολία σε όλο το σώμα, με ποσοστό γύρω στα 97%. Στο μεταξύ η χρήση της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή τα κάναμε όλα με το χέρι, τώρα έχουμε υπολογιστές, οπότε υπάρχουν πλάνα και υπολογιστικές τεχνικές, που διευκολύνουν πολύ τη θεραπεία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια εφαρμογή. Είναι δαπανηρή η εγκατάσταση. Τα κυκλοτρόνια, όπως τα λέμε, που παράγουν την ακτινοβολία, είναι αρκετά ακριβά, η τιμή τους είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ενέργεια να δημιουργήσουν κυκλοτρόνιο στην Ελλάδα. Οι ασθενείς πηγαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία. Εγώ έχω θεραπεύσει πολλούς Έλληνες ασθενείς. Τώρα οι περισσότεροι πηγαίνουν στην Ελβετία γιατί είναι πολύ κοντά" είπε ο διακεκριμένος καθηγητής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Η θεραπεία του οφθαλμικού μελανώματος με τη ακτινοβολία δέσμης πρωτονίων υπερτερεί σε σύγκριση με τις ακτινοβολίες που γίνονταν παλιά με ραδιοθεραπευτικές πλάκες, καθώς επιτυγχάνεται η ομοιογενής δόση ακτινοβολίας σε όλο τον όγκο, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι γύρω ιστοί. 

Εξελίξεις, όμως, υπάρχουν και στην αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια ενέσιμη θεραπεία, που έχει πολύ καλά αποτελέσματα. "Γίνεται ένεση, μέσα στο μάτι, ουσιών, οι οποίες, αφενός δρουν εναντίον ενός παράγοντος, ο οποίος δημιουργεί τα παθολογικά αγγεία, που ευθύνονται για την εκφύλιση της ωχράς, και αφετέρου σταματούν την ανάπτυξη των αγγείων ελαττώνοντας και τα υπάρχοντα, όπως ελαττώνουν και τη διάχυση ορού μέσω των αγγείων αυτών τα οποία είναι παθολογικά. Αυτό έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζεται σε εκατομμύρια ανθρώπων μία φορά το μήνα ή μία φορά στους δύο μήνες. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη, είναι κάτι πολύ απλό αλλά το πρόβλημα είναι ότι επαναλαμβάνεται και χρειάζεται η παρακολούθηση. Τώρα καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τρόπο, ώστε να βάλουμε μια κάψουλα, η οποία να απελευθερώνει σιγά σιγά το φάρμακο και να μην χρειάζονται συχνά ενέσεις. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουμε κάποια αποδεκτό σημαντικό αποτέλεσμα" κατέληξε ο κ. Γραγουδάς.