Λένε ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και καλύτερα από τους εργένηδες κι ότι, γενικά, η μοναξιά συνοδεύει την κακή υγεία. Πώς, όμως, επηρεάζει η μοναξιά την ψυχική υγεία; Μη βιαστείτε να απαντήσετε έχοντας στο μυαλό σας μόνο τους ηλικιωμένους. Μοναξιά στις μέρες μας βιώνουν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και, συχνά, όχι από δική τους επιλογή... Μελέτη του 2013 στις ΗΠΑ έδειξε ότι 4 στους 10 νιώθουν μόνοι.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago έδειξε ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τα λευκά κύτταρα του αίματος (τους "πρωταγωνιστές" του ανοσοποιητικού) μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας που επηρεάζει τα "σινιάλα" του στρες.

"Είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Όσο πιο μόνος είναι κάποιος και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο περισσότερες οι αρνητικές επιπτώσεις" είπε ο Dr. John Cacioppo, επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας. Η επιστημονική ομάδα μελέτησε 141 ηλικιωμένους για χρονικό διάστημα πέντε χρόνων και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν, η κοινωνική απομόνωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του αμυντικού (ανοσοποιητικού) μηχανισμού ενός ανθρώπου και αυξάνει το επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής. Όπως εξήγησαν, η μοναξιά ενεργοποιεί μια γονιδιακή διαδικασία, που λέγεται CTRA (Conserved Transcriptional Response to Adversity), η οποία μειώνει την αντιϊκή δράση των γονιδίων - δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις - κι έχει αμφίδρομη σχέση με το αίσθημα της μοναξιάς. Εξαιτίας της μοναξιάς αυξάνεται η έκφραση (ενεργοποίηση) των γονιδίων, που εμπλέκονται στη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, ενώ, αντίστροφα, μειώνεται η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην άμυνα κατά των ιών.

Ανάλογα ευρήματα προέκυψαν από αντίστοιχες μελέτες σε μαϊμούδες. "Το αίσθημα αυτοσυντήρησης του εγκεφάλου, που ενεργοποιείται από ανεπιθύμητη μοναξιά, δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά, αλλά και την παραγωγή των λευκοκυττάρων στο σώμα. Όπως η πείνα και η δίψα, έτσι και η μοναξιά θα έπρεπε να έπρεπε να αποτρέπεται, από τη στιγμή που έχει επικίνδυνες επιπτώσεις" κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.