Το 58% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Από αυτούς, τα 3,8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας (432 ευρώ το μήνα ανά άτομο) και τα 2,5 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με 233 ευρώ το μήνα ανά άτομο, που σημαίνει ακραία φτώχεια.

Τα στοιχεία αυτά για την κατάσταση της χώρας ενόψει της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, παρέθεσε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, από μελέτη του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής, 

Επισημαίνοντας πως τα στοιχεία πρέπει να ληφθούν σοβαρά από τους δανειστές παρέθεσε στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, για τη μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού και τόνισε ότι συγκεκριμένα:
– 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
– Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν ένα γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.
– 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
– 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61.876 μαθητές τους.
– 1.053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152.397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15.520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.
– 42.727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

Καρκινοπαθείς
Οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Ιατρείου, επισημαίνουν ακόμη ότι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς έχουν αφεθεί στην τύχη τους, υπάρχουν υποσιτισμένα βρέφη και παιδιά στην Ελλάδα του 2015, δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν συχνά να δώσουν φάρμακα σε απόρους, ενώ κάποια άλλα δεν έχουν καν σύριγγες και γάζες, πολλοί πολίτες οδηγούνται στον θάνατο μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για την απαραίτητη θεραπεία που έχουν ανάγκη.

Καταλήγοντας, ζήτησαν κάτι ουσιαστικό για να διορθωθεί η κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν είναι ουσιαστική λύση η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που τελευταία συζητείται υπογραμμίζοντας ότι η στάση τους θα καταγραφεί στην ιστορία.