Σε "ντέρμπυ" εξελίσσεται η τιμολόγηση των φαρμάκων με τις τρείς απανωτές συνεδριάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο και οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Το ... παιχνίδι φαίνεται πως παίζεται στις καθυστερήσεις, αφού την τελευταία στιγμή τα τμήματα τιμολόγησης των εταιριών προσπαθούν να περισώσουν ότι απώλειες μπορούν πριν οι εταιρίες αρχίσουν να λειτουργούν "στα κόκκινα" και δοθεί επίσημα και το σήμα για το νέο γύρο της ύφεσης στον κλάδο. 

Και από την πλευρά τους, η Επιτροπή Τιμών και οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ δέχονται και συζητούν με λεπτομέρεια και σε καλό κλίμα τα επιχειρήματα των εταιριών.

Ήδη το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή Τιμών ξανασυνεδρίασε και έκανε δεκτές όσες εταιρίες δεν είχαν κάνει παράσταση την περασμένη Πέμπτη, πρώτη μέρα της συνεδρίασης.

Όμως, ούτε τότε ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, η οποία αποφασίσθηκε να συνεχιστεί μεθαύριο Τετάρτη ή την ερχόμενη Πέμπτη, ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται ο ΕΟΦ να επεξεργαστεί τις νέες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί και συνεχίζουν να υποβάλλονται.

Ξεκινώντας η πρώτη συνεδρίαση την Πέμπτη υποβλήθηκαν 385 ενστάσεις από 85 εταιρίες, ενώ ενστάσεις συνέχιζαν να κατατίθενται μέχρι και χθες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων οι εκπρόσωποι των εταιριών καταθέτουν στοιχεία για την διόρθωση της τιμολόγησης των προϊόντων τους, όπως έχει γίνει από τον ΕΟΦ, είτε γιατί έχουν ληφθεί λάθος τιμές κατά τον υπολογισμό των τριών φθηνότερων στις χώρες της Ε.Ε., είτε γιατί με τους υπολογισμούς που γίνονται, έχουν διαπιστωθεί κοστολογήσεις σε τιμή χαμηλότερη και από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης (εκτιμώνται μέχρι στιγμής σε 194 φάρμακα) ή σε τιμή χαμηλότερη και από την χαμηλότερη της Ευρώπης (εδώ οι ενστάσεις φτάνουν τα 173 σκευάσματα).

Το σύνολο αυτών των 367 φαρμάκων (πρωτότυπα εκτός πατέντας) θεωρείται από τις παρασκευάστριες εταιρίες ότι δεν είναι πλέον κερδοφόρα, αντίθετα καθίσταται ασύμφορη η κυκλοφορία τους στην αγορά και μελετούν την απόσυρσή τους.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε την Επιτροπή Τιμών να μην προχωρήσει σε οριστική απόφαση, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στον ΕΟΦ οι προτάσεις των εταιριών, ώστε να διερευνηθούν και πάλι τα αιτήματα των εταιριών και να αποφασιστεί τελικά αν θα εισακουστούν και θα γίνουν οι αιτούμενες διορθώσεις ή θα απορριφθούν και το προτεινόμενο δελτίο τιμών θα προχωρήσει όπως εξ΄ αρχής προτάθηκε από τον ΕΟΦ.

Παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας πάντως, εκτιμούν ότι τελικά δεν θα εγκριθούν οι προτεινόμενες διορθώσεις και ότι οι τιμές θα εφαρμοστούν όπως ακριβώς είχε αρχικά προβλεφθεί, διότι διαφορετικά δεν θα προκύψουν οι εξοικονομήσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον κλειστό προϋπολογισμό των 1,945 δισ. ευρώ που εξασφαλίζεται ούτως ή άλλως από τα μέτρα επιστροφών με τη μορφή rebate και claw back.