Σήμερα, που ξεκινά η Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης θα διαρκέσουν έως 11 Δεκεμβρίου. Θεωρείται, δε, μία από τις πιο σημαντικές διασκέψεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών του πλανήτη.

Σύμφωνα με την UNICEF τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα, καθώς σχεδόν 530 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες που πλήττονται συχνά από καταστροφικές πλημμύρες, οι περισσότερες στην Ασία και 160 εκατομμύρια σε περιοχές μεγάλης ξηρασίας, κυρίως στην Αφρική. "Ο αριθμός των παιδιών που εκτίθενται στους κλιματικούς κινδύνους είναι ανησυχητικός" επισημαίνεται σε μελέτη, που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF, λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

"Τα παιδιά είναι αυτά που θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ενώ, ήδη, υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες" υπογραμμίζει Νίκολας Ρις, που συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ενισχύονται από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας - κυκλώνες, πλημμύρες, ξηρασία, κύματα καύσωνα - επιταχύνουν τη μετάδοση σοβαρών παιδικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, η οξεία διάρροια, η πνευμονία και ο υποσιτισμός.
Η ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες και προκαλεί δραματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων, επιδεινώνοντας τον υποσιτισμό στις φτωχές χώρες. Η ξηρασία ευθύνεται για το ήμισυ των θανάτων στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο και για την καχεξία.
Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα κύματα καύσωνα, που μερικές φορές προκαλούν αφυδάτωση, η οποία αποβαίνει μοιραία για τη ζωή τους.

Η UNICEF συνιστά να δοθεί προτεραιότητα, όσον αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων, ανάμεσά τους τα παιδιά. Περισσότερα παιδιά θα πρέπει να προστατευθούν από τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εάν τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (που, όπως είναι γνωστό, ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη) είναι πιο φιλόδοξα.

Πρέπει, επίσης, να μειωθούν οι ανισότητες, υπογραμμίζει ο Νίκολας Ρις: "Ένα φτωχό παιδί κι ένα πλούσιο παιδί δεν διαθέτουν τα ίδια πλεονεκτήματα απέναντι σε μια πλημμύρα ή στην ξηρασία. Όταν σημειώνεται μια κλιματική καταστροφή, κάθε παιδί πρέπει να συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο και να λαμβάνει τη φροντίδα που έχει ανάγκη.

Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21) φιλοδοξεί να αποσπάσει αρκετές δεσμεύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Συνολικά 140 ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθήσουν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.