Παρά την εκτεταμένη ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες, στη χώρα μας παρατηρείται ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Ανάργυρο Μουλά, ανέπτυξε και μελέτησε τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και ειδικότερα ψωμί ελληνικού τύπου (σύμμικτο) και παραδοσιακά ζυμαρικά (λαζάνια) εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Για την ανάπτυξη και τη μελέτη των τροφίμων αυτών χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές, που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας και απεδείχθη ότι το εμπλουτισμένο ψωμί είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Η ελληνική μελέτη «Ανάπτυξη και μελέτη ελληνικού τύπου ψωμιού και ζυμαρικών για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D» του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας παρουσιάστηκε στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφικών Παραγόντων, που διεξήχθη στη Σεούλ της Νότιας Κορέας (22-25 Νοεμβρίου) και κατέκτησε βραβείο αναρτημένης ανακοίνωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τον κ. Μουλά, δεν περιέχουν βιταμίνη D. Κύρια πηγή, που αναλογεί στο 90% της βιταμίνης D ενός ανθρώπου, είναι η σύνθεσή της στο δέρμα από τον ήλιο. Οι άνθρωποι, όμως, είτε αποφεύγουν τον ήλιο λόγω των κινδύνων από την ακτινοβολία είτε λόγω του τρόπου ζωής τους δεν εκτίθενται στον ήλιο αρκετά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδες στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενήλικες, κάνει τους ηλικιωμένους επιρρεπείς σε πτώσεις, που συχνά έχουν μοιραία αποτελέσματα, αυξάνει τη συχνότητα λοιμώξεων και ακόμη ενοχοποιείται για καρκίνους, παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα. "Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί μια πραγματική επιδημία, η οποία, αν οι αριθμοί αναλυθούν, προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών και επιβάρυνση του συστήματος υγείας που πλησιάζουν ίσως τις απώλειες που προκαλούνται από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, η λύση λιμνάζει. Απαιτείται εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και δράση της Πολιτείας" υπογράμμισε ο κ. Μουλάς.

Παραδοσιακά τρόφιμα

Τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, όπως διευκρινίζει ο κ. Μουλάς, που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής αναβαθμίζονται σε λειτουργικά τρόφιμα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ώστε να προλαμβάνεται η υποβιταμίνωση. Η διάθεση στην αγορά των τροφίμων αυτών μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λήψη βιταμίνης D από το σύνολο του πληθυσμού, εξαλείφοντας ή περιορίζοντας δραστικά τις συνέπειες της υποβιταμίνωσης D. Με τον τρόπο αυτό μπορεί αφενός να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και αφετέρου να αναβαθμιστεί η παραγωγή της Ελληνική βιομηχανίας τροφίμων με σύγχρονα λειτουργικά τρόφιμα. Επιπλέον η ομάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία ενημέρωσης του επιστημονικού κόσμου, αλλά και του κοινού, με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού μέσω της ιστοσελίδας www.vitamind.gr

Πρόγραμμα Αρχιμήδης

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος Αρχιμήδης ΙΙΙ, για την ενίσχυση της έρευνας στα ΤΕΙ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Μέλη της ομάδας που βραβεύθηκε ήταν οι Ανάργυρος Μουλάς, Σταύρος Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Ζούλφος, Θεοφάνης Γεωργόπουλος και Μαρία Βάιου (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας), Μαρία Παπαγεωργίου (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Tommaso Beccari (Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας) και 'Αννα Χάλλα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίων). Η ευρύτερη ερευνητική ομάδα του έργου περιλαμβάνει ερευνητές από δύο ΤΕΙ, τρία Πανεπιστήμια και ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους τομείς που αφορούν στον ρόλο της βιταμίνης D σε ασθένειες και το μοριακό μηχανισμό δράσης της βιταμίνης D σε νεοπλασματικές νόσους.