Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους λάτρεις του καπνού από την αγορά τσιγάρων, οι ερευνητές ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτή την τόσο επιβλαβή συνήθεια. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, συσχετίζει άμεσα την φορολογία των τσιγάρων με τη βρεφική θνησιμότητα. Συγκεκριμένα έδειξε ότι για κάθε ένα δολάριο αύξηση στη φορολογία ενός πακέτου τσιγάρων, περίπου δύο θάνατοι βρεφών αποτρέπονται καθημερινά. Η μελέτη υπολογίζει ότι η αύξηση στους φόρους των τσιγάρων έχει μειώσει κατά περίπου 3,2% την ετήσια βρεφική θνησιμότητα στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων του Βάντερμπιλτ και του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Μάθιου Ντέηβις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι «η έκθεση στα τσιγάρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αρκετά προβλήματα υγείας για τα νεογέννητα, όπως τον πρόωρο τοκετό, που είναι η κύρια αιτία βρεφικής θνησιμότητας στις ανΑπτυγμένες χώρες. Η φορολόγηση των τσιγάρων συμβάλλει, ώστε οι άνθρωποι να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το αρχίσουν».

Το κάπνισμα, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αποτελεί βασική αιτία πρόωρου θανάτου, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι έγκυοι που καπνίζουν, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μωρά με προβλήματα υγείας, τα οποία κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Η εμπειρία έχει δείξει διεθνώς ότι οι υψηλότεροι φόροι στα τσιγάρα σχετίζονται με μείωση του καπνίσματος στις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη τους. Αυτό οδηγεί και σε μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.