Χτύπημα στη διαφθορά, την κακοδιοίκηση, την κακή διαχείριση και διασφάλιση πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα με μειωμένη συμμετοχή από τη σημερινή, είναι οι προθέσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών Ημερίδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Θέμα της ημερίδας ήταν οι «Συμφωνίες Επιμερισμού του Κόστους, της Αβεβαιότητας και του Κινδύνου: Ένα Εργαλείο Έγκαιρης και Ισότιμης Πρόσβασης στην Καινοτομία της Υγείας».

Στην ομιλία του ο κ. Μπασκόζος μίλησε για την διαπραγμάτευση σημειώνοντας ότι: «Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, δίνει μια μεγάλη μάχη στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Θέλω να σας καταθέσω από την ψυχή μου ότι αυτό στο οποίο είπε ΟΧΙ ο ελληνικός λαός, με συντριπτική πλειοψηφία προχθές, είναι το ύφος και η ουσία της δήλωσης του κ. Γιούνκερ εχθές που μίλησε για την Ελλάδα και για το λαό μας, μ’ αυτό τον τρόπο και μ’ αυτή την έλλειψη σεβασμού για τη δημοκρατία μας. 

Παρ’ όλα αυτά, εμείς αισθανόμαστε ότι η εντολή που έχουμε είναι να βρούμε λύση για βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στη Ευρωζώνη. Ελπίζω να το καταλάβουν όλοι.


Η φαρμακοβιομηχανία στα τάρταρα

Το δεύτερο που έχω να πω, επειδή μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μου αρέσει να είμαι συγκεκριμένος, εάν είχαμε πει ΝΑΙ σε όλα όσα θέλανε, τότε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πήγαινε στα τάρταρα – όπως και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της έχουν πει – αλλά και η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, οι έλληνες φαρμακοποιοί θα έβλεπαν τα φαρμακεία τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι έλληνες ασθενείς θα έβλεπαν τη συμμετοχή τους να αυξάνει συνεχώς. Ήθελε κανείς αυτό το πράγμα να συμβεί; Φαντάζομαι όχι. Αυτό λοιπόν το νόημα είχε και έχει το ΟΧΙ".

Χαρακτηρίζοντας την ημερίδα πολύτιμη, ζήτησε από τους οικονομολόγους της Υγείας, απαντήσεις σε τρία ζητήματα:

1) Πώς σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας, που κατέστρεψαν το χώρο της Υγείας, μπορούμε να διασφαλίσουμε να έχουμε χρήματα ώστε να μπορεί ο τομέας της Υγείας να σταθεί σε όλους τους τομείς όρθιος, σε όφελος των ασθενών.
2) Πώς θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη κακοδιοίκηση, τη κακή διαχείριση και
3) Πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση στα φάρμακα για ΟΛΟΥΣ που έχουν ανάγκη – και στα καινοτόμα – με ελαττωμένη συμμετοχή και με διασφάλιση αποπληρωμής από το δημόσιο.

Η ώρα της πράξης

Καταλήγοντας ο κ. Μπασκόζος σημείωσε: "Η προσφορά, οι επεξεργασίες που ήδη έχω ακούσει, με βρίσκουν πάρα πολλές φορές σύμφωνο, όπως αυτές οι περίφημες απόψεις περί επιμερισμού του κόστους, περί ελέγχου της καινοτομίας και αξιολόγησης. Μόνο που τώρα είναι η ώρα να σταματήσουν αυτά να είναι λόγια και να γίνουν πράξη. Γιατί αν δεν γίνουν πράξη, τότε καθόλου καλή πορεία δεν θα έχουμε ούτε σαν χώρα, ούτε μέσα στην Ευρώπη".