Για πάρα πολλούς το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια πατροπαράδοτη ιεροτελεστία, που σημαίνει την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Για τους φαν του στολισμού οι επιλογές είναι αμέτρητες. Φυσικό δέντρο, ψεύτικο, χρωματιστό, με ξύλινα στολίδια ή υπέρλαμπρες μπάλες... Και η αλήθεια είναι ότι ο στολισμός του έλατου μπορεί να έχει κούραση, αλλά είναι μια διαδικασία που δίνει χαρά - και όχι μόνο σε σπίτια που μεγαλώνουν παιδιά. Όμως για πολλούς η ύπαρξη του δέντρου για τόσες μέρες μέσα στο σπίτι συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν από βήχα και φτέρνισμα, μέχρι πυρετό, φαγούρα και σπυράκια.

Ο λόγος είναι ότι στα φορτωμένα από λαμπιόνια και στολίδια κλαδιά η σκόνη ευδοκιμεί - το ίδιο και πολλά διαφορετικά μούχλας (53 είδη). Κι όλα αυτά μαζί προκαλούν αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους. Περίπου 4 στους 10 κατοίκους στη Βρετανία και στις ΗΠΑ (ποσοστό 35%) υποφέρουν από ανάλογα συμπτώματα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, με τα αληθινά δέντρα να ευθύνονται για τα περισσότερα προβλήματα. Το θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον της καθηγήτριας αλλεργιολογίας Dr Lawrence Kurlandsky, που έκανε μια μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα και οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Annals of Allergy, Asthma and Immunology, η μούχλα που... "συνελήφθη" δεν ήταν όποια κι όποια, αλλά το 70% από τα διαφορετικά είδη μούχλας που εντοπίστηκαν, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, φουλ φτερνίσματα και μύτη που τρέχει.

"Το υποπτευόμασταν ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να ευθύνεται για "έκρηξη" αλλεργιών, άσθματος ειδικά" είπε στη Daily Mail ο Dr Adrian Morris από το Surrey Allergy Clinic. "Πριν από αυτή τη μελέτη πιστεύαμε ότι ευθυνόταν η γύρη σε μεγάλο βαθμό ή τα ζιζανιοκτόνα. Τώρα ξέρουμε ότι είναι η μούχλα".

Πώς θα προστατευθείτε από το «Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου δέντρου»

Πέραν της προφανούς λύσης να μη στολίσετε φέτος, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

- Βγάλτε το δέντρο σε εξωτερικό χώρο και βρέξτε το με άφθονο νερό, κατά προτίμηση με το λάστιχο, αφού το νερό στην περίπτωση αυτή εκτοξεύεται με μεγαλύτερη πίεση. Έτσι, θα απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της μούχλας και της σκόνης

- Καθυστερήστε όσο μπορείτε τον στολισμό, για να περιορίσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα

- Επενδύστε σε κάποια συσκευή καθαρισμού αέρα στον χώρο που θα βάλετε το δέντρο

- Ψεκάστε το δέντρο με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης

- Στολίστε στο μπαλκόνι

- Επιλέξτε ένα δέντρο μικρού μεγέθους, για να περιορίσετε τη "ζημιά"