Η ιξαζομίμπη είναι ένας αναστολέας πρωτεασώματος, ο οποίος χορηγείται από το στόμα μία φορά την εβδομάδα, επί 3 εβδομάδες, σε θεραπευτικό κύκλο 4 εβδομάδων, και, αν εγκριθεί, θα ενεργοποιήσει το πρώτο αποκλειστικά από το στόμα τριπλό θεραπευτικό σχήμα, που θα περιέχει αναστολέα πρωτεασώματος για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του υποτροπιάζοντος / ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος. Σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα της Takeda, για την εξέλιξη της αναστολής του πρωτεασώματος, οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια, με στόχο την παροχή νέων επιλογών, για την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα.

Η Dixie-LeeEsseltine, MD, FRCPC, Αντιπρόεδρος, Μονάδα Θεραπευτικού Τομέα Ογκολογίας της Takeda, δήλωσε: “Περιμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία το φετινό ετήσιο συνέδριο της ASH. Θα παρουσιάσουμε βασικά δεδομένα για το πρόγραμμα της ιξαζομίμπης, καθώς και τα σχετικά με τη μπρεντουξιμάβη βεδοτίνη, δεδομένα πενταετούς συνολικής επιβίωσης στο υποτροπιάζον / ανθεκτικό λέμφωμα Hodgkin. Η επιτυχία αυτών των δύο προγραμμάτων, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που θα παρουσιάσουμε για τη γραμμή παραγωγής μας, αποτελεί την υλοποίηση δεκαετιών δέσμευσης προς τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες”.

Συνολικά 19 περιλήψεις με χορηγό την εταιρεία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το εύρος και το βάθος του χαρτοφυλακίου αιματολογίας - ογκολογίας της Takeda, έγιναν δεκτές για παρουσίαση στο φετινό συνέδριο, που θα γίνει από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Η ιξαζομίμπη έχει, ήδη, λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ καθώς και έγκριση Επίσπευσης Αξιολόγησης από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αντίστοιχα, επικυρώνοντας έμπρακτα την μεγάλη ανικανοποίητη ανάγκη για νέες θεραπείες του πολλαπλού μυελώματος. Αυτές οι υποβολές έγκρισης για την θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον ή και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα βασίστηκαν στα δεδομένα της μελέτης TOURMALINE-MM1. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Takeda Hellas σκοπεύει να επενδύσει και σε κλινικές μελέτης φάσης ΙV, παρακολουθώντας την εισαγωγή της ιξαζομίμπης στην κλινική πρακτική στην Ελλάδα.