Εδώ και καιρό οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες από του στόματος για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά ένα χάπι που "μεταφέρει" την ινσουλίνη αποτελεί στόχο ζωής. Το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός τέτοιου χαπιού είναι να "περάσει" η ινσουλίνη από το "εχθρικό" πρωτεολυτικό περιβάλλον του στομάχου και του εντέρου, χωρίς να καταστραφεί η πρωτεϊνη. Σε αυτή την περίπτωση, το "κλειδί" είναι ένας συνδυασμός από κάψουλες με εντερική επικάλυψη και βλεννοσυγκολλητικά πολυμερή επιθέματα, "φορτωμένα" με ινσουλίνη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Amrita Banerjee, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Mitragotri, το νέο χάπι φάνηκε ότι επιβίωσε από τις "επιθέσεις" των οξέων του στομάχου, χάρη στην εντερική του επικάλυψη και κατάφερε να μεταφέρει το πολύτιμο "φορτίο" του στο λεπτό έντερο. Όταν φθάσει εκεί η κάψουλα ανοίγει και απελευθερώνει τις ουσίες της, που στέκονται στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, εμποδίζοντας, έτσι, την πρόσβαση των πρωτεολυτικών ενζύμων στην ινσουλίνη. Με τη βοήθεια ενός ενισχυτή διαπερατότητας διοχετεύεται η ενδεικνυόμενη δόση φαρμάκου.

Εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να κάνουν καθημερινά ενέσεις κι αυτό τους δυσκολεύει τη ζωή. Κάποιοι από αυτούς, που δεν θέλουν να κάνουν ενέσεις, χρειάζονται εγχύσεις ινσουλίνης κι όλη αυτή η διαδικασία δυσκολεύει τη συμμόρφωση των ασθενών. Έτσι, ουκ ολίγες φορές, δημιουργούνται προβλήματα και επιπλοκές, που απαιτούν νοσηλεία.

"Στην περίπτωση του διαβήτη υπάρχει τεράστια ανάγκη για θεραπείες από του στόματος" είπε η Samir Mitragotri, καθηγήτρια στο Τμήμα Chemical Engineering, που εξειδικεύεται στις στοχευμένες θεραπείες. "Οι πάσχοντες παίρνουν ινσουλίνη πολλές φορές μέσα στην ημέρα και η όλη διαδικασία με τις βελόνες δεν είναι εύκολη υπόθεση".

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα σημαντικό βήμα στην εναλλακτική αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς φάνηκε ότι τα επιθέματα μπορούν να μεταφέρουν την ινσουλίνη. Όμως τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας, πριν αποφασιστεί ότι πρόκειται για μια αληθινά πρωτοποριακή θεραπεία της νόσου, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη - κάποιοι εξ' αυτών χωρίς, καν, να το ξέρουν.

Τα εν λόγω ευρήματα παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο στο ετήσιο συνέδριο της American Association of Pharmaceutical Scientists, στο Ορλάντο, στη Φλόριντα.

Εξάλλου ο συγκεκριμένος τρόπος διοχέτευσης του φαρμάκου στον οργανισμό ενδείκνυται και για άλλες παθήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.