Αποφασισμένη να δώσει σήμερα ένα τέλος στο σίριαλ της γνωμοδότησης επί των τιμών των φαρμάκων που αναρτήθηκαν προ δύο εβδομάδων από τον ΕΟΦ στο σχετικό πίνακα της ανατιμολόγησης, φέρεται η Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας, ώστε να ολοκληρωθεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται η σύνταξη του τελικού δελτίου.  Η όλη διαδικασία όπως έχει διαφανεί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Επιτροπής, έχει «κολλήσει» στην τιμολόγηση μιας σημαντικής μερίδας σκευασμάτων off patent, τα οποία μετά και την ανατιμολόγηση έλαβαν τιμή χαμηλότερη ή και ίση της πιο χαμηλής τιμής που έχει λάβει το ίδιο φάρμακο σε κάποια χώρα της Ευρώπης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις για τέτοιες διατιμήσεις,  αφορούσαν αρχικά ένα μεγαλύτερο αριθμό σκευασμάτων, όμως σταδιακά με την επεξεργασία και τη διαβούλευση της Επιτροπής έχουν περιοριστεί, καθώς για κάποια από αυτά έχουν ήδη παγιωθεί οι τιμές (εδώ). Πλέον παραμένουν περίπου 250 off patent σκευάσματα, τα 2/3 των οποίων έλαβαν στον πίνακα της ανατιμολόγησης, τιμή χαμηλότερη από την χαμηλότερη της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων δε συνεδρίασε το προηγούμενο διήμερο και έχει χαθεί ήδη αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση του δελτίου τιμών. Σημειώνεται δε ότι η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την περίοδο που ο Υπηρεσιακός Υπουργός κ. Δημόπουλος είχε εκδώσει την απόφαση για την ανατιμολόγηση ή το αργότερο μετά τη συμπληρωματική απόφαση του σημερινού Υπουργού, που εκδόθηκε το τέλος Οκτωβρίου. 
Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να επιτευχθούν οι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εξοικονομήσεις μέσω του νέου δελτίου  και για το λόγο αυτό δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει.  Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές έχοντας κατοχυρώσει με απόφαση του ΣτΕ από το 2004, ότι οι τιμές των off patent δεν μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, ζητούν την τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. 
Πλέον η κατάσταση φαίνεται επί της ουσίας να αναζητά  πολιτική παρέμβαση, ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος εφόσον τιμολογηθούν τα φάρμακα να μην υπάρχει νομικό κενό ώστε και πάλι κάποια εταιρεία να προσβάλλει την απόφαση για τη νέα τιμή. Από την άλλη μεριά βέβαια, ακόμη και αν αυτό συμβεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση μια σειράς σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, καθώς το ενδεχόμενο αθρόων αποσύρσεων (εδώ) είναι πάρα πολύ πιθανό.   

Όπως εκτιμούν βέβαια κύκλοι της αγοράς φαρμάκου, κατά το παρελθόν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έχει σημειωθεί κάποια τέτοια μαζική απόσυρση, όμως κανείς δεν αμφισβητεί και το γεγονός ότι οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων έχουν «πληρώσει» το μάρμαρο της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Υγεία και ότι οι εταιρείες έχουν υποστεί δραματικές απώλειες. 
Το «παιχνίδι» πλέον φαίνεται να περνάει απόψε κιόλας στον ΕΟΦ, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόσει την τελική λίστα που θα του επιδοθεί από την Επιτροπή και από κει και πέρα θα είναι στο χέρι του υπουργού η τελική απόφαση, ο οποίος και θα πρέπει να εγκρίνει το νέο δελτίο. 
Πάντως οι εταιρείες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες και όχι μόνο εκείνες οι οποίες κυκλοφορούν τα off patent αλλά περισσότερο οι ελληνικές που παράγουν γενόσημα, καθώς με βάση την τελική τιμολόγηση των off patent θα προσδιοριστεί και η τιμή των γενοσήμων. 
Εκτιμάται δε ότι ακόμη και με βάση την ανατιμολόγηση που έχει ήδη αναρτηθεί, η εξοικονόμηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη για τη φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα ξεπερνά το 2%. Από το αποτέλεσμα αυτό θα εξαρτηθεί και το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η διαδικασία για την νέα ανατιμολόγηση, καθώς μέσα στο 2016 η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση 2 δελτίο τιμών με ακόμη πιο μειωμένες τιμές, με βάση και την πρόσφατη υπουργική απόφαση (εδώ) η οποία προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των τιμών προστασίας την οποία έχουν off patent και γενόσημα.