Μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση φαίνεται να είχαν χθες, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας, ο γενικός διευθυντής της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών), Richard Bergstrom και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έγινε, το κλίμα ήταν θετικό και ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, έδειξε να κατανοεί τον προβληματισμό των επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του γενικού διευθυντή της EFPIA για τη συμμετοχή του στο ehealth Forum 2015 και ο οποίος έχοντας ενημερωθεί για την κατάσταση στην ελληνική αγορά, είχε ζητήσει να συναντηθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση. 

Κατά τη συνάντηση, η οποία ήταν η δεύτερη που έγινε ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου και την φαρμακοβιομηχανία μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων τιμολόγησης και την επιβολή, του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, αναφέρθηκε εκ νέου ότι θα επιδιωχθεί μια διαδικασία συνδαιμόρφωσης του πλαισίου για την εφαρμογή των μέτρων. Μάλιστα, ειδικά για το clawback, η σχετική ΥΑ αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου πριν δηλαδή τη νέα χρονιά από την οποία θα αρχίσει να υπολογίζεται η σχετική υπέρβαση.
Ο κ. Bergstrom επεσήμανε ότι η EFPIA μπορεί να μεταδώσει τεχνογνωσία και πρακτικές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς έχει την εμπειρία από ανάλογα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί και σε άλλες χώρες. Τόνισε επίσης ότι το θέμα των συνεχών μειώσεων των τιμών θα πρέπει πια να οριστικοποιηθεί και επίσης να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση της δαπάνης.

Τόσο ο υπουργός, όσο και η πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Κατερίνα Αντωνίου ήταν παρούσα, παραδέχτηκαν ότι ο χώρος του φαρμάκου όντως πιέστηκε ιδιαίτερα από τα δημοσιονομικά μέτρα και ότι πλέον μετά και τις τελευταίες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι το περιβάλλον στο φάρμακο θα σταθεροποιηθεί.
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, ο Υπουργός κατανόησε ότι ο προβληματισμός των επιχειρήσεων είναι λογικός και φαίνεται να συμφώνησε να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα αλλα και να μελετηθούν οι προϋποθέσεις τις οποίες ο ΣΦΕΕ του έχει ήδη κοινοποιήσει.

Ειδικότερα τα σημεία που χρήζουν προσοχής σύμφωνα με το ΣΦΕΕ είναι:
Ποιές κατηγορίες σκευασμάτων περιλαμβάνει το όριο της δημόσιας φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης των  570 εκατ. ευρώ για το 2016
Τι θα γίνει σχετικά με τη δαπάνη για τους απόρους και για τους ανασφάλιστους αλλά και για την έκτακτη δαπάνη για τους πρόσφυγες, η οποία αναμένεται να αυξηθεί
Αν στα ΚΕΝ θα περιλαμβάνεται και το κόστος φαρμακευτικής δαπάνης.
Πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστεί η κατάσταση παραγγελιών των νοσοκομείων όταν υπερβούν τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι προκειμένου να παραγγείλουν, χρειάζεται προηγούμενη έγκριση δαπάνης (ΑΔΑ) από το Υπουργείο
Τι θα γίνει με τα φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις έναντι των επίσημων τιμών στο δελτίο τιμών.
Επίσης σημειώνεται ότι για τα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται στις ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να υπάρχει σχετική μέριμνα καθώς αυτά μέχρι τώρα τα προμηθεύονταν οι ασθενείς μόνοι τους και γίνονταν η χορήγησή τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και αυτά τα φάρμακα τα οποία περιλαμβάνονταν στις δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μεταφερθούν στο λογαριασμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα.