Στα χέρια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι νέες τιμές φαρμάκων, ύστερα από την τριήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που ολοκληρώθηκε χθες.

Η Επιτροπή συνεδρίασε τρεις ημέρες διαδοχικά, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες και εξέτασε όλες τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί. Κατέληξε όμως σε λιγότερες από 50 διορθώσεις τελικά, από το σύνολο των ενστάσεων που αφορούσαν το σύνολο των λαθών τιμολόγησης που έχουν γίνει κατά καιρούς στην αγορά. Η Επιτροπή εστιάστηκε στα λάθη που είχαν γίνει κατά τον τελευταίο υπολογισμό των τιμών, όπου τα φάρμακα για τα οποία υποβλήθηκαν τελικά οι ενστάσεις, βρίσκονταν να παίρνουν τιμή χαμηλότερη είτε της φθηνότερης ευρωπαϊκής τιμής, είτε κατώτερη του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Με τις διορθώσεις που έγιναν δεκτές για τα εκτός πατέντας πρωτότυπα φάρμακα, επηρεάζεται και η τιμή των ομοίων γενοσήμων τους.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, ο ΕΟΦ ανέλαβε να ελέγξει τις τιμές για άλλη μια φορά, να ενημερωθεί και πάλι η Επιτροπή Τιμών  (με την αποστολή e-mail με τον οριστικό κατάλογο τιμών) στο κάθε μέλος της και εφόσον υπογραφούν τελικά τα πρακτικά, να αποσταλεί η οριστική γνωμοδότηση της Επιτροπής στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για την υπογραφή της σχετικής απόφασης με την οποία θα εκδοθεί το πολυσυζητημένο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει την εφαρμογή των νέων τιμών μετά από πάροδο 45 ημερών για να προλάβουν να διαθέσουν στην αγορά τα αποθέματά τους και να μην υποστούν κι άλλη απομείωση κεφαλαίου.

Παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες υπενθυμίζουν ότι η σχετική υπουργική απόφαση βάσει της οποίας έχουν υπολογιστεί οι τιμές των φαρμάκων στην παρούσα ανατιμολόγηση (υπουργική απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Θαν. Δημόπουλου) προβλέπει ότι "οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύουν πριν την κατά τα ανωτέρω ανατιμολόγηση εξακολουθούν να ισχύουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών για τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς και 45 ημερών για τα φαρμακεία".