Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου δύο στους δέκα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότερο από 1% παρουσιάζει σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>50 ετών), σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πιστοποιήσει την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου. Είναι η πέμπτη χρονιά που παρακολουθούμε το θέμα και φέτος βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου», αναφέρει ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις δειγμάτων αίματος από κοτόπουλα και ακμαία κουνούπια, που διενεργούνται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε χαμηλά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται για τον επόμενο μήνα και για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ο κίνδυνος παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.

Όπως διευκρινίζει ο Σπύρος Μουρελάτος, οι μετρήσεις που γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχουν προβλεπτική ισχύ για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τις μετρήσεις, σίγουρα δε θα έχουμε κρούσματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξαναδούμε τα δεδομένα. Ωστόσο συνήθως το πρόβλημα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι εντονότερο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» κατέληξε.