Στα Δικαστήρια αναμένεται τελικά να φανεί ο ... λογαριασμός για τους διοικητές των νοσοκομείων που παύθηκαν χθες με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς οι περισσότεροι μελετούν το θέμα της αγωγής για αποζημιώσεις από την παύση τους, πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους.

Στο μεταξύ όμως, η Κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει με τις αποφάσεις της σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της ειδικής επιτροπής για τις αξιολογήσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, να ικανοποιήσει τους Θεσμούς, που από το καλοκαίρι που πέρασε, έθεταν στα προαπαιτούμενα, ζήτημα τοποθέτησης μάνατζερς στα νοσοκομεία, αντί των κομματικών διοικήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, οι προσπάθειες αλλαγής των διοικήσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα, οδήγησαν σε διάταξη που κατ΄ αρχήν προβλέπει την δυνατότητα παύσης πριν τη λήξη της θητείας τους και χωρίς αποζημίωση, αλλά και την δυνατότητα παραμονής στις θέσεις τους ως το τέλος της χρονιάς, μέχρι να προλάβει το υπουργείο Υγείας να καθιερώσει το νέο σύστημα αξιολόγησης, ώστε η επιλογή των νέων διοικητών να γίνει με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας υποστηρίζεται ότι τηρήθηκαν για πρώτη φορά αξιοκρατικές διαδικασίες, αφού έγινε αποδεκτή για τις περισσότερες περιπτώσεις η θετική εισήγηση παραμονής διοικητών από την επιτροπή αξιολόγησης (σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση πως για ορισμένες περιπτώσεις παρά τη θετική αξιολόγηση, δεν έγινε δεκτή η παραμονή του διοικητή για λόγους "εργασιακής ειρήνης").

Επίσης τονίζεται ότι η επιτροπή αξιολόγησης δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη, προφανώς γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει την πολυετή διοικητική προϋπηρεσία του γενικού γραμματέα Υγείας Π. Γιαννουλάτου στην τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου της επιτροπής αυτής.

Και σε ότι αφορά την προφορική συνέντευξη σημειώνει πως επρόκειτο για ανοικτή διαδικασία.

Με τα δεδομένα αυτά, μένει να φανεί πώς θα κρίνουν τη διαδικασία καθαίρεσης ή παραμονής οι Δανειστές, για να προχωρήσει το επόμενο βήμα του ορισμού των νέων διοικήσεων, δεδομένου ότι η χρονιά τελειώνει, τα νοσοκομεία θα κληθούν να "κλείσουν" διαχειριστικά το έτος που πέρασε και οι νέοι διοικητές θα είναι αυτοί που τελικά θα "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά".

Τώρα για την αντικειμενική αξιολόγηση των νέων μάνατζερ που θα έρθουν, οι προδιαγραφές της πολυαναμενόμενης προκήρυξης θα προβλέπουν:

-    Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σχετικό με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας.
-    Διδακτορικό τίτλο σπουδών συναφή με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
-    Επαγγελματική διαδρομή, σχετική με το αντικείμενο και γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
-    Γνώση αγγλικών ή άλλης γλώσσας της ΕΕ με επάρκεια,
-    Σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
-    Εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
-    Κοινωνικό έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).

Βέβαια προβλέπονται παράλληλα και δύο δοκιμασίες οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν όλα τα παραπάνω, αφού ορίζεται ότι στις προδιαγραφές της προκήρυξης που ετοιμάζεται, οι νέοι διοικητές θα πρέπει να "περάσουν" το τεστ της αυτοαξιολόγησης, αλλά και την προφορική συνέντευξη που θα αξιολογήσει την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων τους, που απαιτούνται για τη θέση.