Κάθε νομικό μέσο που θα καθυστερήσει ή θα ματαιώσει την εφαρμογή του clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, φέρονται διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ώστε να μην διαταραχθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία τους στην ελληνική αγορά, αλλά και για να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα διεθνώς, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται "πρωτοφανής και επικίνδυνος νεωτερισμός", εξαιτίας των προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει στην περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών.

Τα προβλήματα, οι κίνδυνοι αλλά και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας για την αποτροπή του συγκεκριμένου μέτρου που έχει πλέον νομοθετηθεί και αναμένεται η εφαρμογή του, θα παραθέσουν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

Όπως πρώτο είχε αναφέρει το Healthmag σε προηγούμενο δημοσίευμα, ο κίνδυνος εφαρμογής ενός ακόμη clawback αυτή τη φορά και στη νοσοκομειακή περίθαλψη θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, το οποίο αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό, αφού οι ασθενείς μη έχοντας τους πόρους να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξήσει δραματικά τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ.

Με το δεδομένο αυτό, η Κυβέρνηση ωθεί τις φαρμακευτικές να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού μέσω νοσοκομείων, χωρίς άλλο μέτρο περιστολής και ελέγχου, εξασφαλίζοντας έτσι αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, στέλνοντας το ... λογαριασμό στις επιχειρήσεις (προηγούμενο ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Αναπόφευκτα λοιπόν, αφού οι ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού δεν θα μπορούν να καλυφθούν από οικονομικής πλευράς, αναμένεται να δημιουργηθούν ελλείψεις, (προηγούμενο ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ) τη στιγμή που το μέτρο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με αντικειμενικά κριτήρια, αφού δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου στο νοσοκομειακό περιβάλλον, με τις διαφορετικές καταναλώσεις λόγω προσέλευσης διαφορετικού όγκου ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομεία, διαφορετικές πολιτικές εκπτώσεων από φαρμακείο σε φαρμακείο νοσοκομείου, διαφορετική πολιτική προμήθειας κάθε εταιρίας κοκ.