Αδύνατη κοντεύει να γίνει η λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και η προσφορά των υπηρεσιών τους στους ασθενείς, καθώς οι προμηθευτές τους άλλαξαν πιστωτική πολιτική και τους ζητούν μετρητά για την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα οι κλινικές έχουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ από το τέλος Μαϊου, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να πληρωθούν ούτε εντός Ιουλίου.
Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία υπογραμμίζει ότι άμεσα υπάρχει εξαιρετική ανάγκη προμήθειας χειρουργικών υλικών, υλικών για τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σύντομα θα χρειαστούν υλικά για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Ο κ. Σαραφιανός σημειώνει ακόμη, ότι ασθενείς και συγγενείς, αδυνατούν να καταβάλλουν έστω και τη συμμετοχή τους, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, καθώς οι πιστωτικές κάρτες δεν χρησιμοποιούνται από μεγάλο μέρος πολιτών.

Υπογραμμίζοντας ότι άλλος κλάδος παρόχων του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πληρωθεί το 50% των υποβολών Μαρτίου, σημειώνει πως πρόκειται για αξίες πολλαπλάσιες των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών, και ζητά να δοθεί εντολή πληρωμής στον ΕΟΠΥΥ εντός Ιουλίου, τουλάχιστον για τις προκαταβολές Μαρτίου και Απριλίου 2015, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κλινικών, που παραμένουν απλήρωτοι.

Στον Κ. Μάρδα

Σε άλλη επιστολή του ΠΕΙΚ προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Κ. Μάρδα, τονίζοντας τα παραπάνω, ο κ. Σαραφιανός προσθέτει ότι ταυτόχρονα, οι κλινικές οφείλουν να καταβάλλουν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ τον οποίο δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ, είτε λόγω καθυστέρησης πληρωμής, είτε λόγω συμψηφισμών με rebate, clawback και χωρίς να μπορούν να εκπέσουν τον ΦΠΑ, ο οποίος μάλιστα θα αυξηθεί, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλύοντας τη θέση του κλάδου, ο κ. Σαραφιανός υπογράμμισε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από 13% σε 23%,  μόνο για τις Ιδιωτικές Κλινικές, όταν τα φάρμακα επιβαρύνονται με 6, ενώ οι Διαγνωστικές εξετάσεις και οι νέες Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, που πραγματοποιούν ίδιες επεμβάσεις, δεν επιβαρύνονται καθόλου με ΦΠΑ.

Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κλινικών, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 35 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν από τις κλινικές, αναμένοντας στη συνέχεια από τον ΕΟΠΥΥ την άρνηση της πληρωμής του φόρου που θα μπορούσε να απαλειφθεί αφού αποτελεί εσωτερική διακίνηση χρήματος, μεταξύ κωδικών προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, όπως έγινε με τις Τεχνικές Εταιρίες για έργα προς το Δημόσιο, σύμφωνα με νόμο του Δεκεμβρίου 2014.

Στην επιστολή προς τον Κ. Μάρδα, ο εκπρόσωπος των κλινικαρχών σημειώνει ότι άλλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ πληρώθηκαν μετά από συνάντηση μαζί του, το 50% του Μαρτίου και το υπόλοιπο του ποσού  λίγο αργότερα, τη στιγμή που οι υποβολές των κλινικών είναι πολύ χαμηλές.
Έτσι ζήτησαν προκαταβολές δίμηνων νοσηλίων ύψους 40 εκ. ευρώ προκαταβολές Μαρτίου και Απριλίου για τις γενικές και νευροψυχιατρικές κλινικές, ώστε να μη διααρχεί η ομαλή  λειτουργία του συστήματος και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.