Σε μείωση 20% της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, οδηγεί το μέτρο του νοσοκομειακού clawback και μάλιστα αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το χρέος του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φτάνει το 1,321 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Με το δεδομένο αυτό, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί, τότε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να συνεχίζουν τον εφοδιασμό των νοσοκομείων σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και "για όσο μπορούν".

Στο μεταξύ όμως, προσβλέπουν σε συνεργασία με την τρόικα και την κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται, γιατί τελικά εμποδίζει την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, πέραν του ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Τα παραπάνω τόνισαν την Τρίτη ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad σε συνέντευξη Τύπου για την εισαγωγή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία και για μηχανισμό που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, και μάλιστα "αφορά ολόκληρη την φαρμακευτική βιομηχανία, ερευνητική και γενοσήμων, εγχωρίων συμφερόντων ή πολυεθνικών εταιριών". Η σχετική διάταξη προβλέπει φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία, μειωμένη κατά 130 εκ. ευρώ λιγότερη από αυτή του 2015, αν αθροιστεί η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμακείων που φθάνει τα 507 εκ. ευρώ και των νοσοκομειακών φαρμάκων 1Α (μόνο νοσοκομειακά φάρμακα του ν.3816 για σοβαρές παθήσεις) που υπολογίζεται στα 250 εκ. ευρώ και πλέον, και αφορά φάρμακα που διατίθενται και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όταν στα νοσοκομειακά φαρμακεία μπαίνει η σφραγίδα ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ.

Ο κ. Αναστασόπουλος, υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται αδιέξοδο στη φαρμακευτική περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, ενώ ταυτόχρονα αίρεται οποιαδήποτε πιθανότητα για επενδύσεις στη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Ahmad τόνισε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ένας μηχανισμός εφαρμογής του μέτρου, όμως η επιβολή του θα καταλήξει τελικά σε αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Η λύση

Ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD κ. Αντώνης Καρόκης, υπογράμμισε ότι η λύση βρίσκεται στη σταθερή χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στο ύψος των 700-750 εκ. ευρώ ετησίως - όπως είναι σήμερα - για την επόμενη τριετία, κατ΄ αναλογία της εξωνοσοκομειακής δαπάνης που έχει σταθεροποιηθεί στα 1,945 δισ. ευρώ, διατήρηση της δυνατότητας διανομής των φαρμάκων τόσο από τα νοσοκομεία, όσο και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα αυτά και στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και μια συμφωνία με την Κυβέρνηση, για δεσμευτικές μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Καρόκης υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία του υπουργείου, φαίνεται πως ο πληθυσμός, λόγω της οικονομικής κρίσης, στρέφεται στα νοσοκομεία για την περίθαλψή του με αποτέλεσμα  οι εισαγωγές στο νοσοκομείο από 1,6 εκ. το 2009 να έχουν αυξηθεί στις 2,27 εκ. εισαγωγές το 2013. Αναπόφευκτα λοιπόν, έχει αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία, όπως εξάλλου έχει αυξηθεί συνολικά η νοσοκομειακή δαπάνη, δεδομένου ότι οι ασθενείς καταφεύγουν στα νοσοκομεία, ακόμη και για περιστατικά εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς η δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ, φθίνει δραματικά.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε αναμονή της σχετικής υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας θα γίνει η εφαρμογή του μέτρου, καθώς δημιουργούνται μια σειρά από νομικά ζητήματα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι είναι απαραίτητη η προέγκριση της δαπάνης για κάθε παραγγελία φαρμάκων, οπότε το ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς μπορεί στη συνέχεια να επιβληθεί clawback σε δαπάνη που ήδη έχει εγκριθεί.