Όλοι έχουν στο περιβάλλον τους άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Ειδικότερα η ημικρανία είναι η συχνότερη νευρολογική διαταραχή, με παροξυσμούς πόνων, από την οποία πάσχει 1 στους 10 στον γενικό πληθυσμό και 3 στις 10 γυναίκες 30-40 ετών. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας Δήμος Μητσικώστας, ενόψει του 1ου Christmas Meeting of the European Headache Federation EHF, που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω επιστημονική συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες από άλλες χώρες, είναι εστιασμένη στις νεότερες εξελίξεις και συγκεκριμένα στο νευροπεπτίδιο CGRP. Ένα νευροπεπτίδιο ειδικό στον πόνο, που προκαλεί μεγάλη αγγειοδιαστολή και είναι ο "αγγελιοφόρος" στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων. Μεταφέρει, δηλαδή, την πληροφορία από τον έναν νευρώνα στον άλλο.

"Αν μπλοκάρουμε αυτό το νευροπεπτίδιο, παρεμβαίνουμε στο μονοπάτι του πόνου και ο πόνος περνά" εξήγησε ο κ. Μητσικώστας. "Είναι σαν ένας ειδικός ανιχνευτής, σαν ένας έξυπνος πύραυλος, που θα έλεγε κι ένας στρατιωτικός , το μονοκλωνικό αντίσωμα. Σκεφθείτε ότι σε 3-4 χρόνια, αν όλα πάνε καλά, μια υποδόρροια ή ενδοφλέβια ένεση μία φορά το μήνα θα σταματά την ημικρανία".

Αυτή τη στιγμή μελετώνται τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα. Μάλιστα συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτές τις μελέτες, που τώρα μπαίνουν σε φάση 3. "Το πολύ σημαντικό είναι, δε, ότι δεν έχουν καμία παρενέργεια. 1 στους 20 ημικρανικούς ασθενείς σταματά τη θεραπεία του μετά από λίγο, λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών, που είναι nocebo, δηλαδή δεν υπάρχουν στ' αλήθεια" υπογράμμισε ο διακεκριμένος καθηγητής.

Η φαρμακοφοβία και το nocebo είναι δύο σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Πάντως, εκτός από τη θεραπεία των κεφαλαλγιών με μονοκλωνικά αντισώματα, νέους ορίζοντες στις κεφαλαλγίες ανοίγει και η νευροδιέγερση. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στο Ναυτικό Νοσοκομείο πολυεθνική, πολυκεντρική μελέτη φάσης 3, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, άλλες 13 Ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική. Η μελέτη αφορά σε έναν διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου. Την ίδια ώρα στη Βρετανία κυκλοφορεί ένας, ακόμη, μαγνητικός διεγέρτης, που εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και είναι σαν έναν τούβλο, ενώ και εδώ κυκλοφορεί μια συσκευή, που παρέχει διαδερματική ηλεκτρική διέγερση του νεύρου και λειτουργεί με μπαταρία.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι, εξάλλου, η συννοσηρότητα που παρατηρείται με τους πονοκεφάλους. Άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, χρόνιος πόνος ταλαιπωρούν επιπλέον τους πάσχοντες. Σε περιπτώσεις, δε, χρόνιας κεφαλαλγίας οι ασθενελις κάνουν κατάχρηση αναλγητικών και σχεδόν όλοι έχουν κατάθλιψη. "Η κατάθλιψη δρα σαν ροοστάτης πάνω στους πονοκεφάλους και τους εντείνει" είπε ο κ. Μητσικώστας.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε και η σύσταση του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας, από την πρόεδρό του, την κα Φόνη Βορίδη. Πρόκειται για μια ομάδα πασχόντων από κεφαλαλγία, που φιλοδοξεί να ενώσει και να αντιπροσωπεύσει τους ασθενείς, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες τους.