Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, παρατηρούν οι φαρμακοποιοί στην αγορά και επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ασθενείς που τα χρειάζονται. Μέσα στη δίνη των ελλείψεων, οι ασθενείς αγωνιωδώς γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να τα βρουν φάρμακα τους. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, το Πάρκινσον και την οστεοπόρωση.

Συνεχίζουν βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX TETRA. Ακόμη και το ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν ένα Γολγοθά - πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα - για να βρουν το φάρμακο τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας, η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά, διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπογραμμίζοντας πως μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι φαρμακοποιοίι αγωνίζονται καθημερινά να βρουν τα σκευάσματα προκειμένου να εκτελούν τις συνταγές των ασφαλισμένων. Αντίστοιχα και ο ΕΟΦ να ελέγξουν τα παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία. 

«Είναι αναγκαίο, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς.

Ο Έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες, και τις εταιρείες και η πολιτεία έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.