Στον Εισαγγελέα έστειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πρώτο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) για το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο αφορά σειρά εκστρατειών ενημέρωσης που ανατέθηκαν με παράτυπο τρόπο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, δίνοντας στοιχεία του πορίσματος στη δημοσιότητα τόνισαν ότι οι κατηγορίες του πορίσματος δεν αφορούν τους συναλλασσόμενους, αντίθετα βαρύνουν τις προηγούμενες διοικήσεις του φορέα, αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας προηγουμένων ετών που φθάνουν και πριν το 2009.

Το πόρισμα αυτό είναι το πρώτο από σειρά πορισμάτων που θα ακολουθήσουν και τα οποία αφορούν το δανεισμό του Κέντρου, καθώς και η προμήθεια εμβολίων για τη γρίπη.

Ο κ. Ξανθός, σημείωσε ότι η εντολή για τον έλεγχο δόθηκε από τον τ. υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, 15 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για να σημειώσει πως αίρεται η πολιτική ασυλία που εμπόδιζε την ολοκλήρωση αντίστοιχων ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος που ανακοινώθηκαν, εντοπίζονται παρατυπίες σε επικοινωνιακές καμπάνιες του 2012-2014, οι οποίες αφορούσαν τον καρκίνο, τον ιό του AIDS/HIV, τα λοιμώδη νοσήματα, την προώθηση γενοσήμων και τη φαρμακοεπαγρύπνιση.

Το παράτυπο που καταγγέλλεται αφορά ανάθεση έργου για το οποίο δεν είχε αρμοδιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκύπτουν προβλήματα από την απευθείας ανάθεση και τη μη πρόσκληση ενδιαφέροντος, την κατάτμηση αντικειμένων για μικρότερες συμβάσεις, ενώ τίθεται και θέμα αποφάσεων από τα Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και διοικητικά στελέχη.

Υπάρχουν διαχειριστικές ευθύνες στις διοικήσεις της περιόδου από το 2009 που καταρτίστηκε η πρώτη σύμβαση, η οποία όμως υλοποιήθηκε το 2010 και αφορούσε τον καρκίνο με 640.000 ευρώ, μια επόμενη επέκταση αυτής, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε, προγραμματισμός δράσης για την εποχική γρίπη τα έτη 2011-2012 που υλοποιήθηκε  έναντι 931.000 ευρώ, μια σύμπραξη με το υπουργείο Υγείας το 2012 για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και την προώθηση των γενοσήμων έναντι 232.000 ευρώ και μια σύμβαση για τον ιό HIV.

To σύνολο των προγραμμάτων αφορούσε ποσά ύψους 9,760 εκ. ευρώ, από τα οποία συμβασιοποιήθηκαν τα 4,575 εκ. ευρώ, όμως πληρώθηκαν τελικά τα 3,206 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, τουλάχιστον 1,5 εκ. ευρώ θα μπορούσε να έχει εξοικονομηθεί με απευθείας πρόσβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ στα μέσα ενημέρωσης, καθώς επρόκειτο για κοινωνικά μηνύματα τα οποία προβάλλονται δωρεάν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι η έρευνα θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι με τον έλεγχο, "προφανώς δεν αίρεται η αξιοπιστία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αντίθετα αναβαθμίζεται καθώς δεν υπάρχει διάθεση συγκάλυψης, αλλά εξυγίανσης αυτού του χώρου".

Διευκρίνισε επίσης, ότι "η ευθύνη δεν αφορά τον συναλλασσόμενο, δηλαδή τις εταιρίες στις οποίες ανατέθηκε το έργο, δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της εταιρίας, αλλά ενός συστήματος το οποίο βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο".