Αν, όντως, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τότε πρόκειται για ένα, ακόμη, επιστημονικό breakthrough, που θα γλιτώσει πολύ κόσμο από μία ασθένεια, που επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής. Επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Ρευματολογίας Kennedy, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέπτυξαν ένα αιματολογικό τεστ, που ψάχνει για αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν την πρωτεϊνη τενασίνη-C, που εντοπίζεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών, και λέει με αξιοπιστία εάν κάποιος θα νοσήσει από ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). 

Όταν ξεκινήσει η φλεγμονή στο σώμα, κάποιες πρωτεϊνες μπαίνουν σε μια διαδικασία, γνωστή ως κιτρουλλινοποίηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς "επιτίθεται" στον ίδιο του τον εαυτό, κάνοντας τα αντισώματά του "εχθρικά" απέναντι στους ιστούς των αρθρώσεων - έτσι συμβαίνει με όλα τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που, ήδη, στη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χρησιμοποιούνται αιματολογικά τεστ, που δείχνουν αυτή, ακριβώς, τη συμπεριφορά των αντισωμάτων. Τα τεστ αυτά, όμως, συνήθως έχουν χαμηλή ευαισθησία στη διάγνωση. Πιο ευαίσθητα είναι τα λεγόμενα CCP τεστ, καθώς εντοπίζουν περισσότερα περιστατικά ΡΑ

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Anja Schwenzer, δήλωσε σχετικά: "Όταν εξετάσαμε τα αποτελέσματα 2000 ασθενών, διαπιστώσαμε ότι η νέα εξέταση κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν από την εκδήλωσή της, με ακρίβεια γύρω στο 50% των περιπτώσεων ΡΑ. Και σε αυτά τα περιστατικά, που πρόκειται να νοσήσουν, η ακρίβεια του νέου αιματολογικού τεστ είναι 98%".

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό "Annals of the Rheumatic Diseases".

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η εν λόγω αιματολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιείται στο μέλλον για να αυξάνει την ακρίβεια του CCP τεστ. Άλλωστε και σε αυτή την περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση είναι το "κλειδί" την εξέλιξη της πορείας της ασθένειας.

Η ΡΑ προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων.