Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες στρέφονται στη χρήση ιών, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα χρησιμοποιούνται, αντί της χημειοθεραπείας, σε καρκίνους που θα είναι σε αρχικό στάδιο και θα έχουν ελάχιστη τοξικότητα. Ήδη υπάρχουν δέκα ιοί, με τους οποίους γίνονται κλινικές μελέτες πρώτου και δεύτερου σταδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημιουργία θεραπευτικών σχημάτων, που προορίζονται για διάφορες μορφές της νόσου. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, πρόσφατα πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η πρώτη θεραπεία  του μελανώματος με ερπητοϊό «φορτωμένο» με ένα πεπτίδιο, την λεγόμενη λεμφοκίνη. Το φάρμακο αυτό (Talimogene Laherparepvec -T-VEC) αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο και θα είναι το πρώτο προϊόν βιολογικού ιού που θα καταπολεμά τον καρκίνο.

 

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας των ΗΠΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κούσουλας. Όπως εξήγησε, ο ερπητοϊός που πήρε έγκριση για την θεραπεία του μελανώματος έχει το μειονέκτημα ότι μπαίνει στα νευροκύτταρα, ενώ η έρευνα της δικής του ομάδας είναι επικεντρωμένη στη θεραπεία του καρκίνου με έναν μεταλλαγμένο ερπητοϊό, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα να μην μπαίνει στα νευροκύτταρα.

«Η βασική ιδιότητα του ερπητοϊού είναι ότι μπαίνει στα νευροκύτταρα και παραμένει εκεί εφ' όρου ζωής και, όταν υπάρχει κάποιο στρες ή οτιδήποτε άλλο, δημιουργεί κάποια προβλήματα, π.χ. μπορεί να κάνει κερατίτιδα. Εμείς έχουμε μεταλλάξει τον ιό, ώστε να μην μπορεί να μπει μέσα στα νευροκύτταρα και στα πρώτα πειράματα βρήκαμε ότι αυτός ο ιός είναι ένα τρομερό εμβόλιο εναντίον του ίδιου του ερπητοϊού, ιδίως έρπη των γεννητικών οργάνων, που είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Εμβολιάσαμε ποντίκια με αυτόν τον ιό και μετά προσπαθήσαμε να τα μολύνουμε στα γεννητικά όργανα, με κάποιον ιό ο οποίος είναι θανατηφόρος. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι τα ποντίκια είχαν θεραπευτεί 100%! Κι επειδή μελετήσαμε αυτή την κατάσταση, βρήκαμε ότι αυτές οι μεταλλάξεις που κάναμε στον ιό τον αλλάξανε, ώστε να μην μπορεί να μπει μέσα στα νευροκύτταρα και παράλληλα ενίσχυσαν το αμυντικό σύστημα πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους ιούς που είδαμε νωρίτερα. Αυτός ο ιός, όταν μολύνει τα μελανώματα, τα καταστρέφει με τέτοιο τρόπο, που δημιουργείται μια ανοσολογική αντίδραση και ενισχύεται το αμυντικό σύστημα, ώστε να δημιουργείται ένα εμβόλιο εναντίον του καρκίνου» υπογράμμισε ο κ. Κούσουλας.

 

Το αμέσως προσεχές διάστημα η ομάδα του Δρ Κούσουλα θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός θεραπευτικού εμβολίου κατά του έρπη, αλλά και κατά του καρκίνου, με τη χρήση του μεταλλαγμένου ερπητοϊού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Δρ Κούσουλας: «Αυτός ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί περαιτέρω, ώστε να περιέχει και γονίδια άλλων ιών και βακτηριδίων, όπως είναι τα χλαμύδια και να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο εναντίον του έρπη και εναντίον των χλαμυδίων. Ή να βάλουμε στον ιό πεπτίδια - πρωτεΐνες από μερικούς καρκίνους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο εμβόλιο για τον καρκίνο. Ήδη έχουμε βάλει στον ιό κάποια γονίδια για καρκίνο του νευρικού συστήματος, όπως είναι το γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο, αλλά και για καρκίνο του προστάτη. Αυτά είναι εμβόλια θεραπευτικά, γιατί ο πρωταρχικός ρόλος είναι να βρεθεί ένας μικρός όγκος, όπως, για παράδειγμα, ένας καρκίνος στον μαστό. Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί γίνεται ενέσιμα παροχή του ιού μέσα στον πρώτο όγκο, ο οποίος καταστρέφεται και, καθώς καταστρέφεται, δημιουργείται ένα εμβόλιο. Υπάρχει η εκδοχή να χρησιμοποιηθεί κάποτε και προληπτικά, πχ θα εμβολιαστεί μια γυναίκα με τον ιό αυτό για το γονίδιο BRCA1/BRCA2 του καρκίνου του μαστού και έτσι να έχει πολύ περισσότερα αντισώματα από εκείνα που θα είχε κάποια άλλη. Οπότε, αν έχει κάποιος γενετική προδιάθεση για καρκίνο, να μπορούμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο» κατέληξε ο ερευνητής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα 10-20 χρόνια θα μπορούν να καταστέλλονται οι καρκίνοι με φάρμακα και οι ασθενείς θα μπορούν να ζουν πολλές δεκαετίες.