Αυτά τα γλυκύτατα κουτάβια, που προήλθαν από τη "μίξη" της ράτσας beagle με εκείνη του cocker spaniel, ήρθαν στη ζωή από παρένθετη μητέρα και είναι τα πρώτα στον κόσμο που γεννιούνται έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες. Η γέννηση των επτά σκύλων στις 19 Ιουλίου έφερε μεγάλη χαρά στην επιστημονική κοινότητα, που, μετά από αποτυχημένες απόπειρες δεκαετιών, κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή της με επιτυχία. 

Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One» και ανοίγει το δρόμο για την σωτηρία ειδών σκύλων, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως τα άγρια σκυλιά της Αφρικής (υπάρχουν 3000 τέτοια σκυλιά στην άγρια φύση), αλλά και για την αποφυγή γενετικών ασθενειών σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, τα κουτάβια δημιουργήθηκαν από τρία σετ γονέων. Συνολικά εμφυτεύθηκαν σε μία σκυλίτσα 19 έμβρυα, από τα οποία αναπτύχθηκαν τα επτά που γεννήθηκαν. Τα πέντε από αυτά είναι καθαρόαιμα beagle και τα δύο διασταύρωση beagle με cocker spaniel.

Η εμφύτευση των εμβρύων στην παρένθετη μητέρα έγινε με τεχνικές παρόμοιες, με αυτές που χρησιμοποιούνται στις κλινικές γονιμότητας για ανθρώπους.

"Οι προσπάθειες για γέννηση σκύλων με εξωσωματική χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αλλά έως τώρα είχαν αποτύχει όλες" δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Alex Travis, αναπληρωτής καθηγητής αναπαραγωγικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Υγείας Ζώων Baker του Cornell. "Η εξωσωματική στους σκύλους είχε πολλές προκλήσεις, με κυριότερες την συλλογή ώριμων ωαρίων, τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στο εργαστήριο, ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων από τα σπερματοζωάρια και η κατάψυξη των εμβρύων, έως ότου έρθει η στιγμή της εμφύτευσης".

Οι σκύλοι έχουν περισσότερες από 350 κληρονομούμενες διαταραχές κοινές με τους ανθρώπους - σχεδόν διπλάσιες απ’ οποιοδήποτε άλλο ζωικό είδος.