Σε τρεις "δόσεις" εκδίδεται όπως φαίνεται το πολυσυζητημένο πλέον Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με ξεχωριστές αναρτήσεις στη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Χθες με δύο ξεχωριστές αποφάσεις, αναρτήθηκαν οι τιμές για τα νέα πρωτότυπα, καθώς και τα νέα γενόσημα και υβριδικά, που παίρνουν τιμή και μπορούν να κυκλοφορήσουν πλέον στην ελληνική αγορά. Οι δυο αυτές κατηγορίες φαρμάκων χρειάζονται μετά την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ να πάρουν και τιμή προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ένταξή τους στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ή στην αρνητική λίστα, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιά από αυτά θα αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό σύστημα και ποιά όχι.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, το προαπαιτούμενο μέρος του δελτίου τιμών, αυτό που αφορά τη γενική ανακοστολόγηση, μένει σε εκκρεμότητα, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να κάνει τις αναρτήσεις σε δύο... δόσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι για το μέρος αυτό του Δελτίου Τιμών που αφορά τη γενική ανακοστολόγηση, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων έχει συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές με διήμερες ή τριήμερες συνεδριάσεις, ύστερα από τις απανωτές ενστάσεις για την καταβαράθρωση των τιμών των φαρμάκων ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μελετά και ξαναμελετά τις νέες τιμές, καθώς ο κίνδυνος των μαζικών αποσύρσεων φαρμάκων από την αγορά είναι ισχυρός, δεδομένου ότι οι φαρμακευτικές έχουν από καιρό προειδοποιήσει πως οι μειώσεις αυτές είναι δραματικές, πως φέρνουν τις εταιρίες να λειτουργούν "στα κόκκινα" και πως με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μειώσεων επίκειται πλήρης αποβιομηχάνιση του κλάδου.

Παράλληλα τίθεται και ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό του χρόνου ισχύος των νέων τιμών, αφού ήδη η υπουργική απόφαση Δημόπουλου, βάσει της οποίας έχει γίνει η παρούσα ανακοστολόγηση, προβλέπει εφαρμογή των νέων τιμών μετά από 45 ημέρες στα φαρμακεία, δηλαδή ... του χρόνου...

Μπορείτε να δείτε τις τιμές των νέων πρωτοτύπων εδώ και των νέων γενοσήμων και υβριδικών, εδώ.