Το pembrolizumab είναι ένα εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, που μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ PD-1 (προγραμματισμένος κυτταρικό θάνατος) και των συνδετών του PD-L1 και PD-L2. Με την κατάληψη του PD-1 υποδοχέα και με την παρεμπόδιση της αλληλεπίδρασης με τους συνδέτες, το pembrolizumab απελευθερώνει την αναστολή ανοσοαπόκρισης μέσω του PD1, συμπεριλαμβανομένης και της αντικαρκινικής ανοσοαπόκρισης. 

Το pembrolizumab βρίσκεται σε καθεστώς αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ έχει εγκριθεί και χορηγείται στις ΗΠΑ σε δοσολογία 2 mg/kg με ενδοφλέβια έγχυση για 30 λεπτά κάθε τρεις εβδομάδες, για τη θεραπεία ασθενών με μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα, μετά την υποτροπή της νόσου με τη χρήση ipilimumab ή σε περιπτώσεις ύπαρξης θετικής μετάλλαξης BRAF V600, μετά τη χρήση αναστολέα BRAF. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι με αυτή τη θεραπεία εξαφανίστηκαν οι όγκοι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ - διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα.

Η μελέτη KEYNOTE-006, μία παγκόσμια, ανοιχτή, τυχαιοποιημένη μελέτη Φάσης 3, η οποία αξιολογεί το pembrolizumab σε σύγκριση με το ipilimumab σε ασθενείς με ανεγχείρητο σταδίου ΙΙΙ ή προχωρημένο μεταστατικό σταδίου ΙV μελάνωμα, που είχαν λάβει μέχρι μια προηγούμενη συστηματική θεραπεία, έδειξε ότι τα πρωτεύοντα τελικά σημεία ήταν η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (Progression Free Survival) και η συνολική επιβίωση (Overall Survival). Τα δευτερεύοντα τελικά σημεία ήταν το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης (Overall Response Rate), η διάρκεια της απάντησης και η ασφάλεια, με διερευνητική ανάλυση για την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής (Quality of Life). 

To pembrolizumab είναι η πρώτη anti-PD1 θεραπεία, που επιδεικνύει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, συγκρινόμενο με την καθιερωμένη θεραπεία πρώτης γραμμής στο προχωρημένο μελάνωμα