Πλήρη απαξίωση στο ρόλο και την προσφορά των νοσηλευτών στο ΕΣΥ, εισάγει διάταξη του νομοσχεδίου για τα "κόκκινα δάνεια" που κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Όπως τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, ενώ το επίδομα θέσης για όλους ανεξαιρέτως τους προϊσταμένους τμημάτων ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 50 ευρώ, ειδικώς για τους προϊσταμένους τμημάτων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων μειώνεται κατά 40% στο ποσό των 150 ευρώ! Δηλαδή, οι προϊστάμενοι των νοσηλευτικών τμημάτων όχι μόνο δεν χρήζουν μισθολογικής επιβράβευσης, αλλά τιμωρούνται κιόλας, κρινόμενοι προφανώς ως ανεπαρκείς, ώστε να απαιτείται ειδικώς γι’ αυτούς η μείωση του επιδόματος! 

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ Αριστείδης Δάγλας, ενόψει των ανωτέρω κάλεσε "τους εμπνευστές της συγκεκριμένης επαίσχυντης διάταξης, όπως την αποσύρουν άμεσα", τονίζοντας ότι "οι νοσηλευτές δεν θα ανεχτούν τέτοιου είδους απαξιωτικές συμπεριφορές, που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους, μειώνουν την αξία της προσφοράς τους και θίγουν το κύρος του νοσηλευτικού επαγγέλματος".

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία κάλεσε όλους τους Νοσηλευτές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο Τρίτη 15/12, έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 10.00 π.μ., ώστε η επίμαχη διάταξη να ανακληθεί άμεσα.

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της ΕΝΕ κ. Δημήτρης Σκουτέλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η δυσμενής μεταχείριση των νοσηλευτών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην πορεία των μισθολογικών ρυθμίσεων στη χώρα μας. Για πρώτη φορά εισάγεται διάταξη σε νομοσχέδιο, που καθιερώνει δυσμενή μισθολογική αντιμετώπιση των νοσηλευτών! Αντί, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση να ενισχύσει τους διαχρονικά αδικημένους και κακοπληρωμένους νοσηλευτές, αναλογικά πάντα με το έργο που προσφέρουν, επιλέγει να τους αδικήσει με την σειρά της, χωρίς να τους εξασφαλίζει τουλάχιστον ισότιμη μεταχείριση με τους λοιπούς κλάδους εργαζομένων στο δημόσιο τομέα». 

Επιπλέον, το πλέον εξοργιστικό, είναι η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την επίμαχη ρύθμιση. Εκεί αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «Με τις διατάξεις του άρθρου 16 καθορίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης, το οποίο για τους προϊσταμένους διοίκησης προσαυξάνεται κατά 14% περίπου μεσοσταθμικά, σε σχέση με το σημερινό ισχύον, προκειμένου αφενός να ενισχυθεί περισσότερο το αποτέλεσμα της μισθολογικής αποσυμπίεσης, αφετέρου να επιβραβευθεί μισθολογικά η ευθύνη των θέσεων αυτών».

Δηλαδή, οι Προϊστάμενοι των Νοσηλευτικών Τμημάτων όχι μόνο δεν χρήζουν μισθολογικής επιβράβευσης, αλλά τιμωρούνται κιόλας, κρινόμενοι προφανώς ως ανεπαρκείς, ώστε να απαιτείται ειδικώς γι’ αυτούς η μείωση του επιδόματος !

Ο Αριστείδης Δάγλας Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ και πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, σημείωσε: «Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιλογή, που φανερώνει πρωτίστως την άγνοια των κυβερνώντων εν σχέσει με τη νοσηλευτική καθημερινότητα εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Το πλέον, όμως, λυπηρό στοιχείο, είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο προσυπογράφεται και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας! Άραγε ο αξιότιμος κύριος Υπουργός της Υγείας, που θέτει την υπογραφή του επί του νομοσχεδίου, δεν γνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει την προσφορά των νοσηλευτών;»

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ενδεχόμενη ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, ενώ οι αντιδράσεις θα λάβουν διαστάσεις χειμάρρου με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αυτοθυσία των νοσηλευτών αγγίζει, πλέον, τα όριά της, όσο ο εμπαιγμός κορυφώνεται.