Απόσυρση από τα φαρμακεία στην Αυστραλία, διέταξε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας, για τα παυσίπονα Nurofen, κατηγορώντας την παρασκευάστρια εταιρεία Reckitt Benckiser ότι παραπλανεί τους καταναλωτές διαθέτοντας το ίδιο προϊόν για διαφορετικά είδη πόνου και σε διαφορετικές τιμές. 

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάσισε ότι τα προϊόντα Nurofen για την οσφυαλγία, τους πόνους περιόδου, την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσεως ήταν τα ίδια (όλα περιείχαν ιβουπροφαίνη 342 mg) και ότι η Reckitt Benckiser «ενεπλάκη σε παραπλανητική συμπεριφορά» σηματοδοτώντας τα για διαφορετικές παθήσεις. 

Σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση η εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρίας Μόντσε Πίνα, ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα συμμορφωθεί προς την απόφαση, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το που αλλού είναι διαθέσιμα τα συγκεκριμένα προϊόντα Nurofen και σημείωσε ότι η απόφαση της Αυστραλίας δεν «είναι άμεσα εφαρμόσιμη σε άλλες χώρες ή περιοχές». 

Για την ώρα, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εκδίκαση του προστίμου που θα επιβληθεί στην εταιρία. 

Η Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), που εκίνησε την δικαστική διαδικασία σχολίασε ότι η Reckitt Benckiser έχει τρεις μήνες να αποσύρει τα εξειδικευμένα προϊόντα Nurofen από τα αυστραλιανά δίκτυα πωλήσεων. 

"Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι όλα είναι το ίδιο", δήλωσε φαρμακοποιός της αλυσίδας Priceline Pharmacy στο Σίδνεϊ. "Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να αγοράζουν το κλασικό παυσίπονο που είναι φθηνότερο". Τα ειδικά παυσίπονα Nurofen πωλούνται σε σχεδόν διπλάσια τιμή από το κλασικό παυσίπονο Nurofen, σύμφωνα με τρία φαρμακεία στο Σίδνεϊ.

Η Reckitt Benckiser αρνήθηκε ότι επεδίωξε να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας «τα προϊόντα Nurofen κυκλοφόρησαν με στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να έχουν περισσότερες επιλογές ανακούφισης του πόνου, εν μέσω ενός περιβάλλοντος όπου δεν υπάρχει βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας στην λήψη των αποφάσεων.