Ο τοπικός μη μεταστατικός καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου - αφορά περίπου στο 80% των περιστατικών. Περίπου 40.000 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους οι 320.000 έχουν τοπικό καρκίνο. Ανάλογα με τη χώρα, οι ογκολόγοι προτιμούν περισσότερο την ακτινοθεραπεία ή την χειρουργική αφαίρεση, για να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Νέα Καναδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ουρολογίας "European Urology", έδειξε ότι οι ασθενείς έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από θεραπεία με χειρουργική αφαίρεση από ό,τι με ακτινοβολίες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Robert Nam του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έκαναν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) όλων των έως τώρα δημοσιευμένων μελετών, που συγκρίνουν την χειρουργική επέμβαση με την ακτινοθεραπεία. Η έρευνα δείχνει ότι, άσχετα με το είδος της ακτινοθεραπείας και την επιθετικότητα του καρκίνου, γενικά η χειρουργική αφαίρεση υπερτερεί, εμφανίζοντας μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας. Από την άλλη, όπως επεσήμανε και ο επικεφαλής ερευνητής, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η ακτινοθεραπεία είναι πιο κατάλληλη, συνεπώς είναι σημαντικό η θεραπεία που θα ακολουθηθεί, να συζητείται μεταξύ γιατρού και ασθενούς, προκειμένου να διερευνώνται οι εκάστοτε επιλογές.

Η νέα μετα-ανάλυση δείχνει ότι οι ασθενείς έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν, αν κάνουν ακτινοθεραπεία, αντί χειρουργική επέμβαση. Η οριστική επιβεβαίωση για την ανωτερότητα του χειρουργείου θα έρθει, όταν ανακοινωθούν το 2016 τα αποτελέσματα μιας μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, της PROTECΤ.