Όλα έχουν ένα τίμημα σε αυτή τη ζωή... Η ανάληψη της εξουσίας μιας χώρας έχει πολλά προνόμια, αλλά και κόστος. Σύμφωνα με νέα μελέτη οι πολιτικοί ηγέτες, που αναλαμβάνουν τα ηνία κυβερνήσεων ως πρόεδροι ή ως πρωθυπουργοί, γερνούν ταχύτερα και το "βάρος" των ευθυνών τους "κόβει" τρία χρόνια ζωής.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, με επικεφαλής τον Dr Anupam Jena, ανέλυσαν πόσα χρόνια έζησαν οι αρχηγοί 17 κρατών, αφότου εγκατέλειψαν την εξουσία και τα σύγκριναν με εκείνα των πολιτικών τους αντιπάλων. Επιπλέον μελέτησαν πόσα χρόνια έζησαν οι ηγέτες, συγκριτικά με άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου από τον γενικό πληθυσμό. Βρήκαν, λοιπόν, ότι η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι αργηγοί κρατών και κυβερνήσεων συχνά γερνάνε και πεθαίνουν πριν την ώρα τους εξαιτίας του αυξημένου στρες των καθηκόντων τους και γενικότερα της πολιτικής ζωής ισχύει πέρα για πέρα. Ειδικότερα οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για 279 πολιτικούς, που εξελέγησαν στο κορυφαίο αξίωμα διακυβέρνησης σε 17 χώρες, με 261 άλλους πολιτικιούς, που ποτέ δεν έγιναν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 1722-2015.

Οι χώρες που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη ήταν η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Βρετανία και οι ΗΠΑΑπό τη χώρα μας εξετάστηκαν στοιχεία από 8 πρωθυπουργούς και 3 υποψηφίους πρωθυπουργούς, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες της περιόδου 1956-2009.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένας εκλεγμένος πρόεδρος ή πρωθυπουργός ζει κατά μέσο όρο 2,7 λιγότερα χρόνια και έχει 23% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με κάποιον πολιτικό που δεν έχει ανάλογο αξίωμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Dr Jena: «Φαίνεται πως οι ηγέτες θεωρούν τις εθνικές προτεραιότητες πολύ πιο πιεστικές από το να τρώνε σωστά και να ασκούνται. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το στρες της ηγεσίας επιταχύνει σημαντικά τη θνησιμότητα, διότι, ως φαίνεται, γερνάει τους πολιτικούς πριν την ώρα τους».

Προγενέστερες μελέτες επί του θέματος είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, τα οποία οι Αμερικανοί ερευνητές αποδίδουν στο ότι αφ’ ενός ήταν μικρές μελέτες, αφ’ ετέρου είχαν περιορισθεί σε υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ.