Οι ερευνητές βρήκαν σχέση ανάμεσα σε μία ευρέως συνταγογραφούμενη αντικαταθλιπτική ουσία - που παίρνουν πολλές έγκυοι μεταξύ του 4ου και του 9ου μήνα της εγκυμοσύνης - και στη διάγνωση του αυτισμού έως τον 7ο χρόνο ζωής του παιδιού. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι έγκυοι, που παίρνουν θεραπεία με αυτά το αντικαταθλιπτικά, αντιμετωπίζουν κίνδυνο αυξημένο κατά 87% να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Anick Bérard από το Πανεπιστήμιο του Montreal και οι συνεργάτες της μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 145.456 παιδιών, που γεννήθηκαν στο Québec, μεταξύ του Ιανουαρίου 1998 και του Δεκεμβρίου 2009, και των μητέρων τους. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics"

Η έρευνα αφορούσε σε συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, τους λεγόμενους «επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης» (SSRI), αλλά η λήψη τους στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα), όσο και οι περιβαλλοντικοί, μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση αυτισμού στο παιδί. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα αντικαταθλιπτικά της μητέρας αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα το παιδί να διαγνωστεί με αυτισμό έως την ηλικία των επτά ετών, ιδίως αν η έγκυος έπαιρνε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, στην οποία ανήκουν γνωστά φάρμακα όπως Zoloft, Paxil, Prozac, Celexa κ.ά.

 Αν η έγκυος παίρνει παραπάνω από ένα αντικαταθλιπτικό, τότε ο κίνδυνος αυτισμού είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος. Η κατάθλιψη της μητέρας συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί, καθώς ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά περίπου 20%, ενώ αν παίρνει και αντικαταθλιπτικά φάρμακα - τα οποία φαίνεται πως παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου - τότε ο κίνδυνος αυτισμού μεγαλώνει.

Τα ευρήματα προκαλούν πανικό, καθώς το 6% έως 10% των εγκύων παίρνει αντικαταθλιπτικά και, παράλληλα, έχει αυξηθεί αισθητά το ποσοστό των παιδιών με αυτισμό από 4 ανά 10.000 το 1966 σε 100 ανά 10.000 σήμερα.

«Η σεροτονίνη εμπλέκεται σε πληθώρα αναπτυξιακών διαδικασιών πριν από και μετά τη γέννα, όπως στη διαίρεση των κυττάρων και στη δημιουργία συνδέσμων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα αντικαταθλιπτικά SSRI, που αναστέλλουν τη σεροτονίνη, μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στην ικανότητα του παιδικού εγκεφάλου να αναπτυχθεί πλήρως» δήλωσε η Bérard, που θεωρείται ειδική διεθνώς σε θέματα ασφάλειας φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου έως το 2020. Πάντως οι ερευνητές έσπευσαν να εξηγήσουν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι μια έγκυος με κατάθλιψη δεν πρέπει να κάνει θεραπεία, απλώς ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι κατ' ανάγκη η ενδεδειγμένη λύση.