Οι λοιμώξεις "αγαπάνε" τον χειμώνα. Λόγω συγχρωτισμού αυτή την περίοδο ξεκινούν τα κρούσματα γρίπης και μηνιγγιτίδας και ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος. Ειδικά για τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα τύπου Β ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρίας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είπε ότι προσβάλλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, τα νήπια, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

"Το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας περίπου  70 τέτοια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σε παιδιά. Οι δύο μεγάλες "κορυφές" είναι στις ηλικίες κάτω των 4 ετών και μεταξύ 15-24 ετών" είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα, που έγινε στο πλαίσιο παρουσίασης της καμπάνιας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β "Παιδικά Χαμόγελα", ο διαπρεπής καθηγητής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 1 στα 10 άτομα, που προσβάλλονται από τη νόσο, καταλήγει παρά τη θεραπεία. Αν, δε, πρόκειται για μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία η θνητότητα σκαρφαλώνει στο 40%. Κι από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στους 5 εμφανίζει σοβαρές, μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων. Κάθε χρόνο παρατηρούνται 500.000 νέα περιστατικά παγκοσμίως και 50.000 θάνατοι.

"Ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός. Και είναι πολύ σημαντικό ότι, πλέον, υπάρχει εμβόλιο - ασπίδα προστασίας ενάντια στη νόσο" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρίας. 

Το Bexsero είναι το πρώτο και το μοναδικό εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β. Εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ στις 7 Μαρτίου 2014. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 80.000 παιδιά στη χώρα μας και οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απολύτως ασφαλές, χωρίς κάποια παρενέργεια. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόβλημα Εμβολιασμών και, δυστυχώς, οι γονείς πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το κάνουν τα παιδιά τους. Κάθε δόση κοστίζει 100 ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στις μέρες μας. Αν τα παιδιά κάνουν την πρώτη δόση όταν είναι μωρά, θα κάνουν άλλες τρεις επαναληπτικές δόσεις. Αν ξεκινήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, θα χρειαστεί να κάνουν δύο δόσεις. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, το εμβόλιο μπορεί να το κάνει κάποιος μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων, όμως χιλιάδες παιδιά μένουν εκτεθειμένα στη σοβαρή νόσο, λόγω αδυναμίας των γονιών τους να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος. Και όλα αυτά τη στιγμή που, ενώ η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιάτρων στην Ευρώπη, το υψηλό επίπεδο κατάρτισής τους δεν εγγυάται την έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας. 

Στην ίδια συνέντευξη τύπου αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία της παιδιάτρου κας Αναστασίας Νάτσιου, η οποία παρουσίασε την περίπτωση της 16χρονης κόρης της, η οποία παρουσίασε μηνιγγίτιδα, αλλά, ευτυχώς, σώθηκε. "Όλα θα τα είχαμε αποφύγει, αν, απλά, είχε εμβολιαστεί το παιδί" είπε η κα Νάτσιου. "Το τελευταίο διάστημα η μεγάλη μου κόρη αισθανόταν μονίμως κουρασμένη. Μια μέρα έκανε 39 πυρετό, έλεγε ότι πονάει το σώμα της και ότι δεν είναι καλά. Κι εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε παιδίατροι, αλλά ούτε, καν, την εξετάσαμε. Της δώσαμε αντιπυρετικό. Την άλλη μέρα η κατάσταση χειροτέρεψε και την πήγαμε στο νοσοκομείο. Αφού έκανε όλες τις εξετάσεις και δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, πάω στο δωμάτιο και βλέπω στον λαιμό της μια μεγάλη μελανιά. Της σηκώνω τη μπλούζα και το παιδί ήταν όλο μπλε, γεμάτο μελανιές. Μηνιγγοκαιμία. Τρελάθηκα. Φώναξα τους γιατρούς και θυμάμαι έλεγα συνέχεια: Το χάνω το παιδί μου, χάνω το παιδί μου... Τελικά η κόρη μας έγινε τελείως καλά, αλλά έκανε 6 μήνες να αναρρώσει τελείως. Η μικρότερη κόρη μου, μας ζήτησε επιτακτικά να φέρουμε από το εξωτερικό το εμβόλιο και να το κάνει. Σας το ζητάω δώρο για τα γενέθλιά μου, είπε. Έτσι κι έγινε" κατέληξε συγκινημένη η κα Νάτσιου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ευερεθιστότητα, η απώλεια της όρεξης, ο πυρετός, η ναυτία, ο πονόλαιμος και η ρινίτιδα είναι τα πρώτα συμπτώματα. "Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη διάθεση του παιδιού. Αν είναι δύστροπο, κακόκεφο, άνευρο και η διάθεσή του δεν αλλάξει εντός μιας ώρας από τη λήψη του αντιπυρετικού, πηγαίνετέ το στο νοσοκομείο" τόνισαν.

Η καμπάνια "Παιδικά Χαμόγελα" παρουσιάστηκε αναλυτικά από την ιατρική διευθύντρια της GSK Ελλάδας κα Τζούλια Βασιλειάδου. "Στην ιστοσελίδα www.paidikahamogela.gr οι γονείς μπορούν εύκολα να ενημερωθούν για τη νόσο και για τα συμπτώματά της. Εν τω μεταξύ από αύριο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα υπάρχει περίπτερο στο Mall, όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και θα γίνονται δραστηριότητες για τα παιδιά".

Ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος GSK Roberto Greco από την πλευρά του δήλωσε: "Είμαστε περήφανοι, που είμαστε επικεφαλής μιας εκστρατείας, που θα διευκολύνει τον ρόλο των παιδιάτρων στην ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό".