Προσπάθειες πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς ως το τέλος της χρονιάς, κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προκειμένου να μην παραγραφούν.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος έθεσε υπόψιν του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού το θέμα, ζητώντας τουλάχιστον να καταβληθούν οι οφειλές μέχρι 31/12/2011, οι οποίες ανέρχονται σε 300 εκ. ευρώ περίπου. Και σημείωσε πως προκειμένου να εκταμιευθούν τα ποσά αυτά, πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Με την πάροδο της πενταετίας υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, (τέλος του έτους παραγράφονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010). 

Ο ΠΙΣ έχει κάνει αγωγή εμπρόθεσμα για απαίτηση από τον ΕΟΠΥΥ των ληξιπροθέσμων οφειλών. 

Η εκδίκαση της αγωγής η οποία ήταν για τις αρχές του Δεκεμβρίου αναβλήθηκε, λόγω της απεργίας των δικηγόρων. 

Το Υπουργείο Υγείας τώρα, καλείται να νομοθετήσει την παράταση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έληξαν στις 30/6/2015. 

Αν δεν γίνει νομοθετική ρύθμιση οι ιατροί δεν θα πληρωθούν για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύσκεψη για τα νησιά 
Σε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων των νησιών συμμετείχε σήμερα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος. Θέμα της σύσκεψης, ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της Περίθαλψης τα νησιά και δη αυτά που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. επανέλαβε στον Υπουργό Υγείας την ανάγκη Νομοθετικής Ρύθμισης, τόσο για τις ληξιπροθέσμες οφειλές, όσο και την ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.