Καταρρέει το Αττικό νοσοκομείο υπό το βάρος των πολιτικών της Τρόικας που οδηγούν σε υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, τη στιγμή που οι ασθενείς που καταφεύγουν σε αυτό για την περίθαλψή τους, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Και δεδομένων των ελλείψεων στο προσωπικό, η νοσηλεία σε όλα τα τμήματα έχει καταστεί επικίνδυνη.

Οι ελλείψεις αναστέλλουν χειρουργεία, αφού δεν υπάρχουν γάζες και ράμματα ή στοιχειώδη πλέγματα, οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν νοσηλευόμενοι με κίνδυνο δημιουργίας πολυανθεκτικών μικροβίων και αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ο προϋπολογισμός του 2015 για το Αττικό έχει υποδιπλασιαστεί (61.877.567 ευρώ από 108.977.013 ευρώ το 2012), ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία. 

Το νοσοκομείο λειτουργεί με την εξόντωση του προσωπικού (στέρηση αδειών, ρεπό, συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα), τη μισθολογική εξαθλίωση, την περικοπή εφημεριών και υπερωριών, τις απλήρωτες βάρδιες, το πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας (πχ υπηρεσιακά συμβούλια). Την ίδια στιγμή δεν λειτουργούν: ο μαγνητικός τομογράφος, η ακτινοσκόπηση, 11 κρεβάτια ΜΕΘ έχουν κλείσει, η Μονάδα Νεογνών λειτουργεί με 2 μόνο Νεογνολόγους και 8 νοσηλεύτριες, οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές, υπάρχουν ελλείψεις υλικών και τα εργαστήρια λειτουργούν μετ΄ εμποδίων.

Η έλλειψη προσωπικού είναι τραγική. Οι 350 κενές οργανικές θέσεις, στην πράξη γίνονται πάνω από 500 με τις άδειες κύησης, τα προβλήματα υγείας, τις άδειες άνευ αποδοχών κλπ. Σ΄ αυτές πρέπει να προστεθούν 61 υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν το 2015 και ήρθαν 28 με την “κινητικότητα” από νοσοκομεία που έχουν κλείσει. Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας. 

Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και δεν λείπουν περιπτώσεις εργασιακού κανιβαλισμού (πχ το ίδιο άτομο να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα). Οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 μόνο νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο. Και παρόλα αυτά, το Λοιμωδών παραμένει κλειστό, ενώ θα μπορούσε τουλάχιστον να συμβάλει στις εφημερίες του Αττικού.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, "οι ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζονται με “δούλους”, επικουρικούς, 5μηνίτες, εργολαβικούς, και τελευταία και με "πανεπιστημιακούς υπότροφους", που προορίζονται για εφημερίες και χειρουργεία, με στόχο να λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για την εκμηδένιση των προσλήψεων, την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τη νομιμοποίηση του ιδιωτικού ιατρείου στο ΕΣΥ. Στο ΑΤΤΙΚΟ απασχολούνται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι με τέτοιες συμβάσεις εργασίας”.

Οι Συνέπειες
Όλα τα παραπάνω, προκαλούν:
- ράντζα που έχουν γίνει μόνιμες κλίνες, δεν φεύγουν ποτέ από τις Παθολογικές (όσα αδειάζουν την προηγούμενη ημέρα της Γενικής Εφημερίας ξαναγεμίζουν την επόμενη ημέρα), ενώ σιγά-σιγά γίνονται μόνιμο καθεστώς και στις Χειρουργικές Κλινικές. Αυτό βέβαια οδηγεί σε έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως πχ τον Αύγουστο του 2014 όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι στη Χειρουργική Κλινική ήταν φορείς πολυανθεκτικού μικροβίου.
- Κλειστές κλίνες ΜΕΘ: διασωληνωμένοι στα τμήματα, μεταφορές σε ιδιωτικές κλινικές, δικαιολογημένη αγανάκτηση από ασθενείς και συγγενείς.
- Παράταση νοσηλείας, μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία (από τρείς μήνες έως ένα χρόνο). Αλλά και οι ασθενείς που εισάγονται για τακτικό χειρουργείο παραμένουν συχνά επί μακρόν νοσηλευόμενοι μέχρι το χειρουργείο (έως και 10 ημέρες).
- Έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων. Τα τμήματα ξεμένουν από γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, σάκους στομιών, γάντια, αντιελκωτικά φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά, το χειρουργείο από βασικά ράμματα, πλέγματα (ακόμη και πολυπροπυλενίου κόστους 50-100 ευρώ), εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά κλπ! Για αρκετούς μήνες το 2014 δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, δεν υπήρχαν συρραπτικά και κανενός είδους πλέγμα για κήλη! Το χάλι με τα συρραπτικά και τα πλέγματα συνεχίζεται και το 2015. Το μοναδικό νοσοκομείο της Αττικής όπου όλα τα τμήματά του είναι Πανεπιστημιακά βρίσκεται στην αξιοθρήνητη κατάσταση να είναι ουραγός στη λαπαροσκοπική χειρουργική λόγω έλλειψης εργαλείων.
- πραγματοποιούνται 1500 επισκέψεις ημερησίως
- εφημερίες περικόπτονται με τη λογική ότι το κονδύλι δεν φτάνει, στα τακτικά ιατρεία γίνονται αυθαιρεσίες με τους ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν τις εξετάσεις τους.

Η ΔΥΠΕ
Την ίδια ώρα, η ΔΥΠΕ δεν καταβάλλει την επιχορήγηση στο νοσοκομείο, παρακρατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα "απογευματινά ιατρεία", ανέχεται τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τους εργολάβους, διατηρεί κλειστό το Λοιμωδών διαρρέοντας σενάρια για "κατεστραμμένο κτίριο", λεηλασία των μηχανημάτων από τη Νίκαια, ίδρυση ογκολογικής μονάδας κλπ, που κρατά ένα νοσοκομείο κλειστό και 30 εργαζόμενους χωρίς αντικείμενο εργασίας.