Αντί να είναι έξω και να βαράνε μία μπάλα, να παίζουν κυνηγητό ή να κάνουν ποδήλατο και rollers, ξεροσταλιάζουν στους καναπέδες σχεδόν όλο το Σαββατοκύριακο. Τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπόνησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι δέσμια της... καθιστικής ψυχαγωγίας, αφού ένα στα δύο περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του το Σαββατοκύριακο μπροστά από μια οθόνη, της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.

Η έρευνα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης εκπονήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Παιδιά όλο υγεία», υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Λάμπρου Συντώση. Όπως διαπιστώθηκε, αυξήθηκε κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από 50% σε 54,4%) ο χρόνος που αφιερώνουν οι μαθητές σε καθιστική διασκέδαση, όταν το σχολείο είναι κλειστό, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν αθλητικές εξωσχολικές δραστηριότητες, που, ωστόσο, είναι παραπάνω από απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον οι ενήλικες, με το... κουπί που τραβάνε καθημερινά, δεν έχουν και τη διάθεση να πάνε έστω μέχρι το πάρκο ή την αλάνα της γειτονιάς και να αφήσουν τα παιδιά τους να τρέξουν και να παίξουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα αυτό δικαιολογεί απόλυτα την αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας στον παιδικό πληθυσμό της συμπρωτεύουσας, με τα υπέρβαρα παιδιά να αγγίζουν το 25,4% του δείγματος της έρευνας και τα παχύσαρκα το 10,7%. Η έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έδειξε, επίσης, ότι μειώθηκε δραστικά κατά 51,7% η κατανάλωση γευμάτων από φαστφουντάδικα στους μαθητές, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται και με την περικοπή του χαρτζιλικιού. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδέν κακόν αμιγές καλού, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, το «μαχαίρι» στο γρήγορο φαγητό είναι προς όφελος της υγείας των παιδιών, καθώς βελτιώθηκε η ποιότητας της διατροφής τους. Πάντως η βελτίωση αυτή δε βοήθησε να μειωθούν τα περιττά κιλά, αφού τα παιδιά δεν καίνε θερμίδες σε σωματική δραστηριότητα. 

Επιπλέον διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ψαριού. Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 το 68% των μαθητών έτρωγε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα, το 2014 μόλις το 16,3% των παιδιών είπε πως τρώει ψάρι. Τέλος αυξήθηκε η παράλειψη του πρωϊνού, που θεωρείται το πλέον σπουδαίο γεύμα της ημέρας για όλους, πολύ, δε, περισσότερο για τα παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2009 το 64,7% των παιδιών παρέλειπε το πρωϊνό και το 2014 το 86,8% έφευγε νηστικό για το σχολείο.