Μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθει στην Ελλάδα μία καινοτόμος συσκευή μέτρησης γλυκόζης, με την εμπορική ονομασία FreeStyle Libre, από την εταιρία Αbbott. Η μέτρηση του σακχάρου δεν θα γίνεται, πλέον, με την διαδικασία του τρυπήματος των δακτύλων, αλλά με απλή σάρωση ενός αισθητήρα, μεγέθους ενός κέρματος, που αλλάζεται εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή κάθε 14 ημέρες. σύμφωνα με τον Dr Gerry Rayman, διαβητολόγο στο Ipswich Hospital NHS Trust: «Το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα, που τοποθετείται στο μπράτσο και από μία συσκευή ανάγνωσης, που με ένα πέρασμα πάνω από τον αισθητήρα μετράει το σάκχαρο στο διάμεσο υγρό. Είναι μία πολύ εύχρηστη συσκευή, που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με διαβήτη να μετρήσουν εύκολα και ανώδυνα το σάκχαρο τους, χωρίς ταινίες και βελόνες. Με μία γρήγορη σάρωση του αισθητήρα λαμβάνουν την τιμή σακχάρου τους όσο συχνά το θελήσουν και παράλληλα η ανάλυση των αποτελεσμάτων που αποθηκεύει η συσκευή παρέχει μια πλήρη εικόνα της πορείας του διαβήτη».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες εξηγούν την χρησιμότητα της συσκευής, στην περίπτωση των μικρών ασθενών. Όπως λένε, απαλλάσσει το παιδί από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων, καθώς μετράει το σάκχαρο οπουδήποτε, ανώδυνα, με σάρωση του αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Έτσι, προσφέρει ελευθερία στο παιδί και πρόσθετη εξασφάλιση και ευκολία στους γονείς.

Συχνά σε άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη το σάκχαρο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα κάποιες ώρες της ημέρα και ανεβαίνει ή κατεβαίνει σημαντικά κάποιες άλλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να μπορούν να έχουν εικόνα των διακυμάνσεων του σακχάρου τους μέσα στην ημέρα. ΄Όπως είπε ο Dr Gerry Rayman, το σύστημα FreeStyle Libre παρέχει μια πλήρη εικόνα των μεταβολών του σακχάρου, αποκαλύπτοντας ποιες ώρες της ημέρας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία.  "Έτσι, αφενός συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, απελευθερώνοντας τον ασθενή από τα επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων, αφετέρου παρέχει στον γιατρό όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για την λήψη κατάλληλων αποφάσεων σχετικά με την θεραπεία".