Αίτηση αναστολής θα υποβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) για το τελευταίο δελτίο τιμών που αφορά τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, ώστε να μην υποστούν για άλλη μια φορά οι φαρμακαποθήκες μείωση των ιδίων κεφαλαίων τους από τις νέες μειώσεις τιμών.

Η πρόεδρος του ΠΣΦ Ειρήνη Μαρκάκη και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Θεοδ. Σκυλακάκης, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη, ότι ενώ η υπουργική απόφαση για τη διάθεση των αποθεμάτων προβλέπει 20 ημέρες, με την υπουργική απόφαση για την ισχύ του νέου δελτίου τιμών, δίνονται τελικά μόλις 17 ημέρες και μάλιστα σε περίοδο εορτών όπου οι 8 ημέρες δεν είναι εργάσιμες.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ο τζίρος των φαρμάκων έχει μειωθεί κατά 70% και το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκών έχει μειωθεί κατά 40%. 

Για κάθε Δελτίο Τιμών με το οποίο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων, οι φαρμακαποθήκες χάνουν ίδια κεφάλαια, καθώς υποχρεούνται να πωλούν τα φάρμακα σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή που τα αγόρασαν. 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, άλλαξε την τελευταία στιγμή απόφαση που ο ίδιος είχε υπογράψει περί διάθεσης αποθεμάτων από τις 30 σε 20 ημέρες, διατηρώντας το χρονικό περιθώριο των φαρμακοποιών στις 45 ημέρες, τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί θα υποστούν μόνο μείωση στο ποσοστό κέρδους τους.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Η διοίκηση του Συλλόγου, έκανε επίσης λόγο για την υπουργική απόφαση που εξαιρεί τις φαρμακαποθήκες από τη δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων, παρέχοντας τη δυνατότητα αυτή μόνο στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, οι οποίοι επίσης δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρεμπορίου.

Η κ. Μαρκάκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ έχει γίνει και σχετική επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα, καθώς τέτοια διάκριση δεν έχει υπάρξει ποτέ, πουθενά στην Ευρώπη.

Ελλείψεις φαρμάκων
Ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων, σημείωσε πως είναι φυσικό να υπάρχουν ελλείψεις τη στιγμή που εδώ και τρεις μήνες αναμένεται η έκδοση νέου δελτίου τιμών με μειώσεις στις τιμές. Έτσι, τα φαρμακεία δεν προχωρούν σε παραγγελίες, παρά μόνο για τις απολύτως απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων. Την ίδια στιγμή, βάσει στοιχείων ΕΟΦ, οι φαρμακευτικές έχουν μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες κατά 100 εκ. τεμάχια ετησίως, αφήνοντας έτσι μικρό περιθώριο στις ελληνικές φαρμακευτικές να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Εξάλλου, το 2012, ο ΕΟΦ είχε διαπιστώσει μειωμένες πωλήσεις από 13 φαρμακευτικές, για τις οποίες επρόκειτο να επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο ακόμη αναμένεται...

Ο κ. Σκυλακάκης, κατήγγηλε ακόμη ότι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε συζητηθεί το θέμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων από κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονταν 700 φαρμακεία.

Καταλήγοντας, η κ. Μαρκάκη δήλωσε "αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της παρούσης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η οποία επί δύο και πλέον μήνες δεν έχει κατορθώσει να βρει τον χρόνο να συναντηθεί με τον ΠΦΣ που εκπροσωπεί εκατό φαρμακαποθήκες με 1700 εργαζόμενους και καλύπτει το 55% της αγοράς φαρμάκου. 

Εμείς στηρίξαμε -με τεράστιο κόστος- την ομαλή λειτουργία της αγοράς κατά την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού και σήμερα αγνοούμεθα παντελώς και εκδίδονται αποφάσεις ερήμην μας που στρεβλώνουν την αγορά, απειλώντας μας με εξαφάνιση". 

Απαντούν οι φαρμακοποιοί
Για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω των ελλείψεων και παρόλα ταύτα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων κοντόφθαλμα βάλλουν κατά των φαρμακείων.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους το στοκ τους ανακυκλώνεται κάθε 20 μέρες. Είναι επίσης γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν με τις νέες μειωμένες τιμές με την έκδοση του Δελτίου Τιμών. Συνεπώς από την πρώτη ημέρα οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν με τις μειωμένες τιμές, πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία. Την ίδια ώρα που τα φαρμακεία αγωνίζονται με μικρές ποσότητες να μειώσουν το στοκ τους. Επομένως οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών οδηγεί σε κερδοφορία σε βάρος των φαρμακείων.

Τέλος, όσον αφορά τις ελλείψεις, αυτές οφείλονται στον μη ικανό εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, αλλά κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται όσο μειώνονται οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα. Η δε αναφορά σε εμπλοκή κάποιων φαρμακείων στις παράλληλες εξαγωγές, αυτό αποτελεί παρεπόμενο της προσπάθειας αύξησης των ποσοτήτων προς εξαγωγή των αποθηκών που βγάζουν στην αγορά υπαλλήλους τους και αγοράζουν τοις μετρητοίς φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό αποδεικνύει και την κερδοφορία των φαρμακαποθηκών σε μια περίοδο που οι υπόλοιποι πάροχοι στενάζουν και ο ελληνικός λαός δεν έχει φάρμακα. 

Άλλωστε τα διεκδικούμενα από τις φαρμακαποθήκες ποσά από τον ΠΦΣ λόγω επιστροφής του πόρου υπέρ ΠΦΣ, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν την επιστροφή του πόρου 0,4% λόγω των εξαγωγών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο για το 2014,οι διεκδικήσεις ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ.