Υποβάθμιση από ειδικό νοσοκομείο διεθνούς αναγνώρισης σε απλή οφθαλμολογική κλινική του Ευαγγελισμού, υφίσταται το Οφθαλμιατρείο, από το νόμο 4052/12 που προβλέπει τις διασυνδέσεις των νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοί του, η ενσωμάτωση του Οφθαλμιατρείου σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, θα καταργήσει τη μοναδικότητά του ως εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό κέντρο αναφοράς στη χώρα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ειδικότερα τονίζουν ότι υπό αντίξοες συνθήκες, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, κατά τα πρότυπα οφθαλμολογικών κέντρων του εξωτερικού , όπως το Moorfields του Λονδίνου προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες.

Επίσης, αποτελεί μια από τις λίγες οικονομικά υγιείς ιατρικές μονάδες της χώρας, χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές.

Επισημαίνουν λοιπόν, ότι είναι τουλάχιστον άδικο και εθνικά ασύμφορο να κλείσει στην ουσία ένα τέτοιο νοσοκομείο, στο οποίο εξετάζονται ετησίως 100.000 οφθαλμολογικοί ασθενείς από όλη την Επικράτεια, και πραγματοποιούνται 10.000 χειρουργικές επεμβάσεις, μερικές από τις οποίες είναι απολύτως εξειδικευμένες, όπως χειρουργεία υαλοειδούς, γλαυκώματος και μεταμοσχεύσεως κερατοειδούς. Πρόσφατα, αναβαθμίστηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ το τμήμα διαθλαστικής χειρουργικής, το μοναδικό στο ΕΣΥ για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών.

Το Οφθαλμιατρείο επιδεικνύει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ευαίσθητες και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, εκτός ωραρίου εργασίας. Διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς επιβάρυνση του νοσοκομείου, πολλές αποστολές για την οφθαλμολογική κάλυψη και παροχή ιατρικής φροντίδας κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, Χρήστος Γκίκας, σε επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων, αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τελικά την ακατανόητη και απαράδεκτη κατάργηση ενός ιστορικού νοσοκομείου 172 χρόνων και ο νυν υπουργός Υγείας δεν θα συνδέσει το όνομά του με το ουσιαστικό κλείσιμο του Οφθαλμιατρείου Αθηνών. Ευελπιστούμε ότι θα βρούμε έναν ένθερμο υποστηρικτή και αρωγό στην προσπάθειά μας, ο οποίος θα μας συνδράμει στη σύγχρονη αποδοτική και πλήρως αυτόνομη λειτουργία του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, που αποτελεί κέντρο αναφοράς για τα οφθαλμολογικά περιστατικά του δημόσιου τομέα της Ελλάδας".