Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές χώρες δύσκολα η πλειοψηφία θα εμπιστευόταν γυναίκα γιατρό και δη διευθύντρια κλινικής ή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο. Οι άνδρες είναι εκείνοι που κατέχουν τις πιο σημαντικές θέσεις στην επιστημονική ιεραρχία ενώ οι γυναίκες σπανίζουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που συνυπογράφουν δύο από τις κόρες του διεθνώς διακεκριμένου χειρουργού Δημήτρη Λινού. Η Ελένη Λινού, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Σαν Φρανσίσκο και η Κατερίνα Λινού, καθηγήτρια νομικής, δημοσίευσαν τη μελέτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Άφθονα μουστάκια αλλά όχι αρκετές γυναίκες» στο Χριστουγεννιάτικο τεύχος του Βρετανικού ιατρικού περιοδικού "British Medical Journal" (BMJ).

Συνολικά μελετήθηκαν 1.018 επικεφαλής ιατρικών τμημάτων. Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 13% των επικεφαλής τμημάτων των Ιατρικών σχολών στα 50 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ οι άνδρες με μουστάκι το 19% (οι υπόλοιποι δεν έχουν μουστάκι). Η αναλογία των γυναικών ως επικεφαλής τμημάτων Ιατρικών σχολών ποικίλει από 0 έως 26%.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους θέλει να «ανακατέψει την τράπουλα» στο ζήτημα της συγκεκριμένης ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ώστε η κατάσταση να διορθωθεί και οι Ιατρικές σχολές να πάψουν να είναι τόσο ανδροκρατούμενες στην κορυφή τους. 

Οι γυναίκες επικεφαλής ξεπερνούν το 20% μόνο σε πεντε ιατρικές ειδικότητες (από τις 19 συνολικά): γυναικολογία-μαιευτική (36%), παιδιατρική (31%), δερματολογία (23%), οικογενειακή ιατρική (21%) και επείγουσα ιατρική (21%).

Οι ερευνητές δημιούργησαν και έναν «δείκτη μουστακιού», που μετρά την αναλογία των γυναικών έναντι των ανδρών με μουστάκι. Σε μερικά Πανεπιστήμια, όπως της Καλιφόρνια, ο δείκτης είναι καλός για τις γυναίκες (πάνω από 4, δηλαδή τέσσερις γυναίκες επικεφαλής για κάθε άνδρα με μουστάκι επικεφαλής), αλλά σε άλλες ιατρικές σχολές, όπως του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο δείκτης είναι μόλις 0,17.

Όπως αναφέρουν οι Ελληνίδες ερευνήτριες χαρακτηριστικά, τα περισσότερα μουστάκια «φοριούνται» στην ειδικότητα της ψυχιατρικής (το 31% των επικεφαλής ψυχιατρικών τμημάτων) και στην παθολογία (30%), ενώ σε άλλες «ανδρικές» ειδικότητες, όπως η χειρουργική, τα μουστάκια δεν συνηθίζονται στους γιατρούς.

Στις ΗΠΑ σχεδόν το 50% των φοιτητών ιατρικών σχολών είναι γυναίκες και μόνο το 21% των καθηγητών είναι γυναίκες.