Ένα μικρό θαύμα... Από τα θαύματα που κάνει η Ιατρική κι έρχονται να δείξουν ότι πέρα από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η Ελλάδα της έρευνας, της δημιουργίας και της ελπίδας. Η πρώτη πετυχημένη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση μεσογειακής αναιμίας σε έμβρυο, που δίνει την ευκαιρία σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει ένα υγιέστατο μωρό, παρά το γεγονός ότι και οι δυο μέλλοντες γονείς είναι φορείς της κληρονομικής αυτής νόσου, πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στο Εργαστήριο Γενετικής υπό τον καθηγητή Γιάννη Γεωργίου και τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υπό τον καθηγητή Κώστα Ζηκόπουλο.

Πρόκειται για μια, ακόμη, πρωτοπορία της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που το καθιστά το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στην χώρα που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο, διάγνωση, δηλαδή, μονογονιδιακών νοσημάτων, όπως η μεσογειακή αναιμία σε ένα έμβρυο πριν, καν, αυτό εμφυτευτεί με την διαδικασία της εξωσωματικής στην μητέρα. Μια μέθοδος που έρχεται να βάλει τέλος στις διακοπές κυήσεων και, μάλιστα, στο δεύτερο τρίμηνο, μετά από ενδεχόμενη διάγνωση νοσήματος στο έμβρυο και που δίνει τη δυνατότητα σε γονείς με κληρονομικά νοσήματα να αποκτήσουν υγιέστατα παιδιά.

Για ένα, ακόμη, σημαντικό επίτευγμα, αρχικά έρευνας και στη συνέχεις κλινικής εφαρμογής, έκανε λόγο ο Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, καθηγητής Θεόδωρος Στέφος αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης μεθόδου ώστε να αποφεύγονται οι γεννήσεις παιδιών με μεσογειακή αναιμίαΟι καθηγητές γενετικής και μαιευτικής Γυναικολογίας κ.κ. Γεωργίου και Ζηκόπουλος είχαν εκπαιδευτεί πριν από 15 χρόνια στη συγκεκριμένη μέθοδο, ωστόσο, αυτό που αποτελούσε εμπόδιο για την εφαρμογή της, ήταν η έλλειψη των απαιτούμενων μηχανημάτων - κάτι που επετεύχθη μέσω του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Έτσι απέκτησαν ένα λέιζερ μεγάλης ακριβείας για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση της Β μεσογειακής αναιμίας, που είναι το πιο συχνό κληρονομούμενο νόσημα στον ελληνικό πληθυσμό. "Ζευγάρια με γενετικά νοσήματα, είτε ως φορείς, είιτε ως πάσχοντες, μέσω της εξωσωματικής και της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, μπορούν να πετύχουν κύηση με ένα υγιές έμβρυο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διακοπής κύησης λόγω γενετικού νοσήματος. Οποιαδήποτε επένδυση γίνεται στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής μπορεί να δώσει πολλά. Για τον λόγο αυτό θα επιδιωχθεί η προμήθεια και άλλου ειδικού εξοπλισμού από το επόμενο ΕΣΠΑ, ώστε, πλέον, να δοθεί η δυνατότητα προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, όχι μόνο μονογονιδιακών νοσημάτων, όπως η μεσογειακή αναιμία, η ινοκυστική νόσος ή η μυική δυστροφία, αλλά και χρωμοσωματικών νόσων" εξήγησαν οι Έλληνες επιστήμονες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση στο ΠΓΝΙ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει άνθηση, με περιστατικά από όλη την Ελλάδα να φτάνουν στα Γιάννενα για να αποκτήσουν ένα παιδί και μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, όπως είπε ο καθηγητής και υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κώστας Ζηκόπουλος.