Ερευνητές από το University College του Λονδίνου λένε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα της πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών και, μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στο είδος της έρευνα διεθνώς. Βρήκαν ότι η ετήσια αιματολογική εξέταση μπορεί να μειώσει περίπου 20% τις πιθανότητες να πεθάνουν κάποιες γυναίκες από αυτή τη μορφή καρκίνου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο "Lancet" και συμμετείχαν περισσότερες από 200,000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας από 50 έως 74 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις εθελόντριες για χρονικό διάστημα 14 χρόνων. Μέσα σε αυτή την περίοδο 1,282 από αυτές διαγνώστηκαν με καρκίνο στις ωοθήκες και 649 πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας.

Οι όγκοι της συγκεκριμένης, σχετικά σπάνιας, μορφής καρκίνου, που αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος», είναι συχνά θανατηφόροι, επειδή τις περισσότερες φορές ανακαλύπτονται με καθυστέρηση. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά, είναι εύκολο να παρερμηνευθούν. Περίπου το 60% των ασθενών πεθαίνει μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτήν παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Η καθιέρωση ενός ετήσιου τεστ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Περίπου 15 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που θα κάνουν το ετήσιο τεστ.

Ο Dr. David Agus, διευθυντής του Αντικαρκινικού Κέντρου USC Norris Westside, μιλώντας στην εκπομπή "CBS This Morning", είπε: "Εξαιτίας της θέσης του συγκεκριμένου καρκίνου, κλασσικά εντοπίζεται με καθυστέρηση. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, είναι, ήδη, ένας προχωρημένος καρκίνος, που είναι τρομερά δύσκολο να θεραπευθεί. Γιαυτό και η θνησιμότητα από καρκίνο στις ωοθήκες είναι πολύ υψηλή, με μόλις τις μισές ασθενείς να ζουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση".

Σύμφωνα με το CDC, περίπου 20,000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται με καρκίνο ωοθηκών κάθε χρόνο και περίπου 14,400 πεθαίνουν εξαιτίας του.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εισηγηθούν ένα τέτοιο τεστ σε μαζική κλίμακα και θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες μέσα στην επόμενη τριετία. Το τεστ μετρά στο αίμα των γυναικών το επίπεδο μιας χημικής ουσίας, της πρωτεϊνης CA 125, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες. Υπάρχει, όμως, πάντα ο φόβος ότι - όπως συμβαίνει και με το τεστ αίματος PSA, για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες - θα υπάρξουν περιπτώσεις, όπου τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω βιοδείκτη (ψευδώς θετικά) θα οδηγήσουν σε περιττή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.